Iako turističko sportski kompleks u Jagodini čine i Akva park, Muzej voštanih figura i izletište Đurđevo brdo, jedino je Zoološki vrt imao privilegiju da postane javno preduzeće. Da li je to bilo baš neophodno, imajući u vidu da ostalim atrakcijama gazduju Turistička organizacija Jagodine i Sportski centar JASSA, nije najjasnije, jer su iz ove pomoravske opštine nastavili negativnu tradiciju da nemo prelaze preko novinarskih pitanja.

I dok u medijima neprestano slušamo o velikom broju posetilaca koji godišnje poseti Zoološki vrt (oko 100.000), ne govori se baš često koliko Jagodince košta njegovo održavanja. Iz Vrta smo zahvaljujući Zahtevu za pristup informacija od javnog značaja dobili podatak da je ovo preduzeće likvidno i da su u prošloj godini od ugostiteljskih usluga i prodaja ulaznica zaradili preko 53 miliona dinara.

Takođe, navedeno je da preduzeće nema nekih dugoročnih obaveza i dugovanja prema zaposlenima.

Ipak, ni ono ne posluje bez pomoći lokalne samouprave, ali se prema izveštaju Državne revizorske institucije taj novac ne troši na plate zaposlenih.

U 2015. godini ovo preduzeće je iz gradske kase na ime subvencija dobilo oko 31 milion, a godinu dana kasnije preko 47 miliona dinara. Za prvih šest meseci ove godine taj iznos je, navode u preduzeću, bio 12 miliona dinara.

Novac je, bar prema navodima iz izveštaja, otišao na kupovinu hrane za životinje, hemijska sredstva za održavanje higijene, isplatu plata radnicima koji se brinu o njihovom zdravlju i bezbednosti, a najveći iznos je potrošen na materijal za restoran „Tigar“, koji se nalazi u sklopu Zoološkog vrta.

Upravo novac namenjen ovom restoranu je i sporan prema mišljenju revizora, jer je 23,6 miliona dinara uplaćeno za namene koje nisu određene Programom korišćenja subvencija u 2016. godini. Restoran „Tigar“ se nekoliko puta pominje u takvom kontekstu u izveštaju, budući da služi kao mesto na koje lokalni zvaničnici najviše vole da vode svoje goste.

Da li vlast u Jagodini misli da na taj način promoviše Zoološki vrt ili ovaj restoran ima toliko dobru kuhinju, tek u protekloj godini lokalni zvaničnici su u „Tigru“ napravili ceh od oko 1,4 miliona dinara. Na taj način su građani Jagodine, budući da se radi o novcu iz lokalnog budžeta, platili 14 računa za korišćenje restoranskih usluga.

Ko se i sa kim sastajao u restoranu „Tigar“ nije poznato, jer je gradska vlast izvršila uplatu na osnovu svih 14 računa, a da nije dostavila spisak lica koja su koristila restoranske usluge i nisu naveli aktivnosti u kojima su ovi rashodi nastali.

Međutim, nije gradska uprava jedina koja je na ovaj način opravdavala troškove reprezentacije.

U izveštaju stoji i da je Kulturni centar, ustanova koja se takođe finansira iz lokalnog budžeta, uplatila na račun restorana „Tigar” 700.000 dinara za ugostiteljske usluge u više navrata. Takođe, nije naveden ni spisak lica, ni okolnosti u kojima su rashodi nastali.

Kolika je cena hrane u ovom restoranu nije dostupno čak ni na sajtu ovog javnog preduzeća, jer se cenovnik koji se nalazi na njemu odnosi na 2014. godinu. Verovatno je da su cene sada neznatno više, ali je prosto neverovatno kako je bilo moguće potrošiti toliki novac kada na sajtu piše da je najskuplji obrok 550 dinara.

Tokom prošle godine JP „Zoološki vrt” dobio je iz budžeta grada i novac za jednu kapitalnu investiciju. Iznos od 716.000 dinara uplaćen je za sanaciju ograde iza objekta sa zverima. Tako je cifra koju je ovo preduzeće dobilo iz gradske uprave narasla na 47,3 miliona dinara.