Na suđenju za korupciju na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, u takozvanoj aferi „Indeks”, Više javno tužilaštvo u Smederevu je u završnoj reči, za 27 okrivljenih za primanje mita i podstrekavanje na primanje mita, zatražilo više od 120 godina zatvora, saznaju Novosti.

U zavisnosti od broja radnji, predložene su kazne u rasponu od dve do 11 godina robije. Inače, za krivično delo primanje mita zaprećeno je maksimalnih 12 godina iza rešetaka.

Pred Višim sudom u Smederevu u sredu je počelo iznošenje završnih reči. Posle tužioca, u jednom od najobimnijih postupaka u državi koji traje punih deset godina, u sredu su završne reči počeli da iznose branioci profesora optuženih za prodaju ispita. Tužilac je za nekoliko optuženih tražio kazne od po 11 i 9 godina zatvora. Takođe zahteva i oduzimanje nezakonito stečene imovinske koristi, pišu Novosti.

Da podsetimo, afera „Indeks” izbila je 2007. hapšenjem profesora na Pravnom fakultetu u Kragujevcu zbog primanja mita. Na prvoj optužnici iz te godine našlo se 37 optuženih za primanje mita, a drugom je obuhvaćeno još 49 osoba, pre svega onih koje su davale mito. Optužnice su spojene za ukupno 89 optuženih za 122 krivična dela i 250 radnji, a suđenje je počelo 21. septembra 2009.

Prema optužnici, položeni ispit koštao je od 500 do 1.000 evra, a diploma od 12.000 do 16.000 evra. Među zvučnijim imenima na prvoj optužnici se našao Oliver Antić, bivši dekan beogradskog Pravnog fakulteta, Miroljub Simić, tadašnji dekan Pravnog iz Kragujevca, Emilija Stanković, pomoćnica ministra prosvete...

Inače, sve je počelo od Saše Jovanovića, auto-limar iz Donje Livadice, koji je označen kao nulta tačka ove afere. On je, prema optužnici, policajcu Tomislavu Spasiću ponudio „da mu sredi diplomu” na ovom fakultetu. Policajac je to prijavio pretpostavljenima, i ubrzo dobio status insajdera u aferi.

Zbog izmene Zakonika o krivičnom postupku, kao i odluke Visokog saveta sudstva da se u svim sudovima imenuju novi porotnici, proces je dva puta kretao iz početka - najpre 2013, a zatim i 2015.

Za gotovo polovinu optuženih za davanje mita i zloupotrebu službenog položaja postupak je obustavljen zbog zastarelosti. Reč je, uglavnom, o studentima koji su, kasnije tokom glavnog pretresa, saslušavani kao svedoci.

Po svemu sudeći, ovo je početak kraja maratonskog sudskog procesa za korupciju. Očekuje se da odbrana da završne reči do kraja oktobra. Nakon ovoga, trebalo bi da usledi okončanje glavnog pretresa i izricanje prvostepene presude do kraja godine.