Građani i pravna lica mogu putem interneta da provere hoće li ih poseteiti izvršitelji ili eventualno postoji neka sudska presuda koja im nije uručena. Elektronska oglasna tabla zamenila je dosadašnje fizičke oglasne table po sudovima, koju je uspostavilo Ministarstvo pravde, počela je rad radi 1. januara ove godine. (Vidi LINK)

Na eTabli građani i pravna lica sada mogu da pronađu sva pismena iz izvršnog postupka, koja im nisu uspešno uručena lično od suda ili javnog izvršitelja.

Pored funkcije isticanja i skidanja pismena na oglasnu tablu suda, elektronska oglasna tabla će služiti i za vođenje posebne evidencije o tome kada su akt ili pismeno istaknuti na elektronskoj oglasnoj tabli i kada su skinuti.

Ipak, većina građana još uvek ne zna da postoji eTabla, preko koje mogu da saznaju za eventualni izvršni postupak.

- Nisam čula i ne zanima me – ja plaćam sve na vreme, rekla nam je kratko penzionerka iz Kragujevca.

Inače, od petoro Kragujevčana koje smo pitali za eTablu, niko nije čuo za ovu novinu.

– Meni su jednom poslali izvršenje za koje nisam bio dužan, pa sam morao da se žalim. Na sreću, žalba je uspela pa nisam morao da se bakćem sa time, ali je dobro što su napravili aplikaciju za proveru. Sad ću redovno da proveravam, rekao nam je Nenad.

Inače, kako je ranije najavljeno u Ministarstvu pravde, uvođenje elektronske oglasne table omogućava da svi sudovi ubuduće imaju jedinstvenu oglasnu tablu. Tako će građani sa jedne web adrese moći da saznaju koja se sve pismena iz postupaka izvršenja odnose na njih, ukoliko im ista nisu lično uručena putem pošte, a u narednim fazama će imati mogućnost da uz prethodnu registraciju dobiju informacije i preko mejla ili SMS poruke kada se na oglasnoj tabli istakne dokument koji se odnosi na njih.