Da li je 14. februar Dan zaljubljenih ili Sveti Trifun, rasprava se koja na društvenim mrežama vodi svake godine polovinom februara. Portal Presek odlučio je da na svom Facebook profile napravi blic anketu i pita Kragujevčane šta slave 14. februara.

Čak 78 odsto učesnika ankete odgovorilo je da 14. februara slavi Svetog Trifuna.

Neki od njih odgovorili su u kometarima da ne slave ni jedan ni drugi praznik, ali najzanimljiviji je bio komentar čitaoca S.S.  koji je napisao sledeće:

- Oba su Dan zaljubljenih, nemojte to da delite!!! I Sveti Trifun, i Sveti Valentin!!! Dan Zaljubljenih je univerzalan za sve, ljubav ne zna za religije!!!

Iako je Dan Svetog Valentina izvorno praznik protestantske i rimokatoličke crkve, 14. februara je prvi put sa romantičnom ljubavlju povezan u četrnaestom veku u krugovima bliskim Džefriju Čoseru, engleskom pesniku poznog srednjeg veka. U to vreme, među uglednim ljudima bila je popularna otmena ljubav.

Do petnaestog veka, ova praksa je prerasla u to da zaljubljeni svoju ljubav iskazuju cvećem, slatkišima i čestitkama. Savremena obeležja Dana zaljubljenih su crveni srcoliki pokloni, golubice i igračke ili figure u obliku Kupidona (starorimskog boga strasne ljubavi). Još od devetnaestog veka, rukom pisanim čestitkama mesto na tržištu oduzimaju masovno proizvedene čestitke.

Dan Svetog Valentina postoji i u pravoslavnom kalendaru i obeležava se 12. avgusta. Svetac kojeg pravoslavci slave 14. februara po gregorijanskom, odnosno 1. po julijanskom kalendaru, jeste Sveti Trifun, zaštitnik vinove loze, te vinogradarstva i vina. Taj praznik se naziva Trivundan.