U osnovnim i srednjim školama u Srbiji počinje nova školaska godina. U prvi razred polazi oko 63.371 đak. Broj prvaka ove godine je za šest hiljada manji u odnosu na prošlu godinu kada je bilo 69.650 đaka prvaka.

Brojne su novine koje očekuju učenike, od digitalnih učionica, do novih predmeta, jednosmenske nastave u nekim školama.

Novi nastavni plan i program očekuje učenike drugog i šestog razreda, kao i đake druge godine gimnazije. Zbog novog programa za učenike drugog i šestog razreda menjani su i udžbenici, te tako oni ove godine neće moći da ih nasleđuju od starije braće ili drugova.

Novina u predstojećoj školskoj godini je i to što će u 500 škola biti opremljeno 10.000 digitalnih učionica, a to je projekat na kome zajednički rade Ministarstvo prosvete i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Celodnevna nastava biće uvedena u 210 škola, kao pilot projekat resornog ministarstva. To znači da će deca imati samo prepodnevnu smenu, a da će nakon časova imati razne druge aktivnosti.

Od dvadesetak osnovnih škola u Kragujevcu, svega 4 će od septembra raditi u jednoj smeni. U pitanju su škole „Svetozar Maković”, „Đura Jakšić”, „Julijana Ćatić” u Stragarima i „Sreten Mladenović” u Desimirovcu.

Koncept jednosmenske nastave ogleda se u tome da osnovci na časove idu samo u jednu smenu, a da u školi ostaju posle časova od 12.30 do 16.30 sati. Ideja je da se učenicima ponude dobro osmišljene aktivnosti nakon redovne nastave, ali tako da svoje vreme koriste u funkciji razvoja.

Pored kragujevačkih u jednoj smeni radiće i osnovne škole „Sveti Sava” u Toponici i „Vuk Karadžić” u Kniću, „Živko Tomić” u Donjoj Šatornji kod Topole, škola „Sveti Sava” u Batočini, „Karađorđe” u Rači, te dve aranđelovačke škole - „Velja Gerasimović” u selu Venčane i „Lj. Ljuba Nenadović” u selu Ranilović.

I ove godine za početak škole Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavljuje štrajk, što znači da će škole u kojima su njihovi članovi, održati skraćene časove.

Đaci će tokom predstojeće školske godine imati tri školska raspusta - zimski (podeljen u dva dela), prolećni i letnji. Ove godine neće imati jesenji koji su imali u prethodnoj školskoj godini.