Predsednik SSP Dragan Đilas poručio je na formiranju Inicijativnog odbora ove stranke u Kragujevcu da je budućnost Srbije u decentralizaciji, a ne da gradovi i opštine budu žrtve „republičke vlasti koja bi sve da kontroliše”.

- Dajte pare Kragujevcu i svakom drugom gradu, pa nek sami odluče da li će da ulažu u puteve, bolnice ili šta god drugo, rekao je on građanima u prepunoj sali gradskog parlamenta.

On je kazao i da je sramota što je nekadašnji regionalni centar danas devastiran, a da je naročito poraz to što deca u kragujevačkim školama padaju u nesvest od gladi.

- Mi moramo da postanemo država koja razmišlja o svakome, a ne da deca sama skupljaju novac za svoje drugare koji nemaju. Ne smemo to da radimo! Zašto deca ne bi imala besplatne obroke? Zašto ne bi imala besplatne udžbenike? To je moguće, to smo već radili u Beogradu, rekao je Đilas.

Sramota je, naveo je Đilas, i što ministar Siniša Mali kaže da ne treba podići minimalnu cenu rada jer bi to bio šok za strane investitore.

- Odakle Malom, koji živi u stanu od dva miliona evra, obraza da ljudima priča kako mogu da žive sa 20.000 - 30.000 mesečno, rekao je Đilas i potom dodao da je sramota i da o ekonomiji priča neko (predsednik države) ko „u 50-oj godini maše indeksom, a maše jer u svom životu nikada ništa nije radio”.

Potpredsednica SSP Marinika Tepić kazala je da ova stranka priprema „predlog zakona za borbu protiv korupcije po ugledu na susednu Rumuniju”. Ona je poručila i da SSP obećava da će nakon smene vlasti „odgovarati svi oni za sva nepočinstva koja su naneli Srbiji”.

Tepić je rekla i da Srbija može da živi bolje, ali da su potrebne hitne mere, te da se mogu izvesti za “samo dva dana boljom preraspodelom budžeta”.

- Čak 30 milijardi dinara sada se daje na usluge po ugovoru i to samo u Vladi Srbije. Toliko se daje na armiju botova, dok naša deca sa koferima napuštaju zemlju, rekla je Tepić.

Predsednik Inicijativnog odbora SSP u Kragujevcu Dalibor Jekić istakao je da su ovom gradu oduzeti regionalni centar pošte, telekoma… te dodao da će „posle smene vlasti” biti vraćeno, jer „to Kragujevcu pripada”.