Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je građevinsku dozvolu za izgradnju 416 stanova za snage bezbednosti u Kragujevcu i Kraljevu.

Reč je o dozvolama za izgradnju četiri zgrade, od kojih dve u Kragujevcu, sa 108 stanova, i dve u Kraljevu, sa stotinu stanova.

Do sada su u okviru programa izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti započeti radovi na izgradnji ukupno 376 stanova u Vranju i Nišu.

U prvoj fazi ovog projekta predviđena je izgradnja ukupno 8.022 stana u sedam gradova: Vranju, Nišu, Kraljevu, Kragujevcu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici i Beogradu, navodi se u saopštenju iz kabineta ministarke za građevinarstvo, saobraćaj i infrastukturu.

Inače, kako je portal Pressek pisao u gradskoj upravi Kragujevca kažu da će grad spremno dočekati početak izgradnje na Deninom brdu. 

Glavni gradski urbanista Aleksandar Nenković, za portal Pressek je istakao da je sve obaveze grad Kragujevac završio na vreme, a da se sada samo čeka odluka Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

–  Svakako da će biti potrebno urediti kompletnu infrastrukturu u tom delu grada, ali dok ne budemo videli projekat, pre toga se ništa ne može uraditi. Potrebno je izgraditi pristupne puteve, obezbediti struju, vodu i kanalizaciju, kao i sistem grajanja. Obavljeni su razgovori sa Srbija gasom i kragujevačkom Energetikom, i oni se spremni da reaguju, ali bez projekta, primera radi, ne znamo koji će biti sistem grejanja. Najvažnije je da je sve spremno, ističe Nenković.

Prema njegovim rečima, izgradnja infrastrukture će početi istovremeo sa građevinskim radovima. U prvoj fazi planirani su makadamski putevi, da bi se na kraju, tek kada građevinske mašine završe, sve dovelo u krajnji izgled.

Nenković je istakao da je izgradnja ovih stanova značajna za grad, te da je lokalna samoprava spremna da partnerski uđe u taj projekat.

U Kraljevu će se povoljni kvadrati graditi u prigradskom naselju Ribnica.

U prvoj fazi u Kraljevu bi trebalo da se izgradi oko 100 stanova za vojsku i policiju, a procenjuje se da je potrbeno oko 900 ovakvih stanova.