Gradski odbor Demokratske stranke u Kragujevcu obeležio je godišnjicu ubistva premijera Srbije i jednog od osnivača Demokratske stranke, dr Zorana Đinđića, polaganjem venca i paljenjem sveća kod spomen ploče pokojnom premijeru u ulici dr Zorana Đinđića u Kragujevcu.

Predsednik Gradskog odbora, Ivan Dubljanin izjavio je da je ideja moderne i evropske Srbije dr Zorana Đinđića i danas živa, ali da borba za vladavinu prava, odgovornu vlast i uređenu Srbiju i dalje traje.

Demokratska stranka je za tu ideju podnela i najveću žrtvu i to nas obavezuje da ne stajemo, da se i dalje borimo da Srbija bude na dobrom, Zoranovom putu, dodao je predsednik kragujevačkih demokrata.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića, 2000. godine, i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije.

Vlada na čijem je čelu bio, izabrana je 25. januara 2001. godine. Za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Đinđićeva vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vreme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.

Izlažući ekspoze u Skupštini Srbije Đinđić je rekao da je dobio mandat ne da vlada, već da menja.

Đinđić je jedan od osnivača DS-a u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsednik DS.