Plate većine direktora javnih i gradskih preduzeća u Kragujevcu veće su do 110.000 dinara. Zanimljivo je i da većina direktora ima mesečna primanja veća nego gradonačelnik Radomir Nikolić, čija je mesečna zarada 96.981 dinara.

Podaci sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije pokazuju da od gradonačelnika Kragujevca više mesečno inkasiraju direktori „Energetike”, JKP „Vodovod i kanalizacija”, JKP „Šumadija” i Javnog stambenog preduzeća.

Najveću platu među kragujevačkim direktorima ima Milan Ćirović, koji rukovodi „Energetikom”. Ćirović je ujedno i vlasnik svih akcija firme „Termogama”, čija je nominalna vrednost preko 45 miliona dinara, kao polovine akcija u preduzeću „Good green” doo.

Prema poslednjem izveštaju koji je dostavio Agenciji za borbu protiv korupcije njegova zarada u januaru 2016. godine, (koju Ćirović prima kao v.d. direktora) iznosila je 117.027 dinara.

Za sve ostale direktore javnih, komunalnih i ostalih preduzeća u Kragujevcu podaci su znatno svežiji i datiraju sa kraja 2018. i početka ove godine. Ipak, ni jedna ne premašuje iznos koji mesečno inkasira Ćirović.

Nemanja Dimitrijević, direktor JKP „Šumadija”, drugi je na listi po iznosu koji mesečno zarađuje kao direktor javnog preduzeća. Ovaj diplomirani ekonomista je na mesto direktora firme, nastale spajanjem „Čistoće” i još četiri komunalna preduzeća, došao sa pozicije direktora kragujevačke filijale Wiener stadtische osiguranja.

Jaku treću poziciju po visini zarade drži Snežana Ćirković, direktorka Javnog stambenog preduzeća u Kragujevcu. Diplomiranoj ekonomistkinji iz Kraljeva, spočitavano je svojevremeno da joj je glavna referenca za direktorsku funkciju u Kragujevcu bilo to što je svastika gradonačelnika Radomira Nikolića.

Nebojša Jakovljević, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija”, čiji su radnici do juče štrajkovali zbog malih plata, mesečno zarađuje 110.000 dinara. Jakovljević u kragujevačkom „Vodovodu” radi od 2005. godine. Pre direktorske funkcije obavljao je poslove rukovodioca sektora nabavke.

Platu nešto manju od gradonačelnikove ima Jelena Vuković, vd direktorka Radio televizije „Kragujevac”. U medijskoj kući, koja još uvek čeka privatizaciju, sadašnja direktorka nekada je radila kao novinarka, te u službi marketinga, a u vreme dok je vlasnik bio Radojica Milosavljević, bila je odgovorna urednica.

Među direktorima gradskih preduzeća, ako je suditi po javno dostupnim podacima, najmanje zarađuje Dušan Obradović, direktor Gradske agencije za saobraćaj. Diplomirani politikolog, nekada je bio predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke, a sada član Socijaldemokratske partije Srbije.

Inače, prosečna plata zaposlenog Kragujevčanina u maju je iznosila 52.524 dinara. Međutim, većina ipak zarađuje znatno manje. Naime, medijalna neto zarada za maj 2019. godine u republici Srbiji iznosila je 42.319 dinara, što znači da je polovina zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.