Do kraja ove nedelje, zaposleni u Republičkom geodetskom zavodu, posle više od mesec dana štrajka, mogli bi da se vrate na posao, pišu Večernje novosti.

To proizlazi iz Uredbe o minimumu procesa rada u Republičkom geodetskom zavodu. Štrajkači će danas (u utorak, 9. aprila) pred nadležne izaći sa predlogom sporazuma. Ukoliko se on prihvati, oni mogu da počnu da rade i ranije. Što se same uredbe tiče, zaposleni tvrde da je pitanje koliko je zakonita.

Vlada je dokument, na zahtev ministra rada Zorana Đorđevića, usvojila 4. aprila. Štampana je dan kasnije uz poruku da na snagu stupa osam dana kasnije. Zaposleni računaju da je to ponedeljak, pošto katastar ne radi subotom, a nadležni veruju da je to već petak 12. april.

- Uredba ne znači kraj štrajka. Ona definiše minimum procesa rada i odnosi se na otvaranje šaltera, ali ne reguliše šta se dešava iza šaltera, kaže Nebojša Pejčinović iz Nezavisnog sindikata.

- Mi smo spremili predlog sporazuma koji ispunjava očekivanja obe strane i izaći ćemo sa njim pred Vladu. Ukoliko ga prihvate, mi možemo da počnemo da radimo i ranije. Ima šanse da se postigne sporazum. Naše pozicije više nisu tako udaljene, kao što su bile na početku, dodaje Pejčinović.

Štrajkači ukazuju da ima prostora da se ispita zakonitost uredbe, kojom je Vlada rešila da otvori već više od mesec dana zatvorene službe katastra.

- U uredbi stoji da direktor ima ovlašćenja da odredi koji je minimum procesa rada. I tu može da nastane problem, objašnjava Pejčinović.

Da podsetimo, štrajk u Republičkom geodetskom zavodu je ponovo počeo prošlog meseca, jer je deo zaposlenih, i pored dogovora sa Vladom i poslodavcem, ostao bez pripadajućeg dela plate.

Sindikati insistiraju da se nepravda ispravi, ali i da se ispune i ostale tačke Sporazuma postignutog tokom prethodnog štrajka.