Premijerka Ana Brnabić sazvala je hitan sastanak u Vladi povodom situacije u vezi sa zagađenjem vazduha u Srbiji, saznaje RTS. Sastanak će biti održan u 15 sati, a mediji prenose da su na sastanak pozvani ministri životne sredine, zdravlja i energetike, predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine, RHMZ-a, grada Beograda, MUP-a.

Zagađenje vazduha tema je broj jedan u medijima i na društvenim mrežama. Uzburkavanju duhova u Kragujevcu doprineli su, ne samo podaci aplikacije Air visual, već i gusta magla kojom je grad čitavog dana bio prekriven u ponedeljak, 13. januara.

Da li je upitanju bila samo magla ili se zagađen vazduh u ponedeljak ne samo osećao već i video golim okom mišljenja čitalaca portala Pressek su podeljena.

- Zagađenje, naravno. Ali, žvaka sa maglom prolazi kod pasivnog naroda. Uostalom, evo sta kaže merenje, ni po babu ni po stričevima, prokomentarisao je čitalac M.M. dodajući skrinšot merenja zagađenja aplikacije AIR visual.

Neki su se šalili da je najbolje pitati ministra za zaštitu životne sredine, pa „ako on kaže da je magla, magla je”. 

Kragujevčanin I.T. ipak smatra da je u pitanju bila samo meteorološka pojava.

- Magla, naravno. Zagađenje je prepumpano - kako bi mogli da naplate taksu od sirotinje.

Podaci AIR visuala pokazivali su poslednjih dana da je vazduh u Kragujevcu „veoma nezdrav”, a u pojedinim momentima i da je rizično izlaziti napolje.

Istog dana zaštitnik građana Zoran Pašalić je, da podsetimo, pokrenuo postupak kontrole Ministarstva životne sredine. Postupak je pokrenut jer prekomerna zagađenost vazduha pogađa veći broj gradova i lokalnih samouprava u dužem vremenskom periodu. Zatraženi su odgovori od ministarstva o činjenicama i okolnostima zagađenja.

Zoran Pašalić u saopštenju je podsetio da je još u 2018. godini u Republici Srbiji kvalitet vazduha je zvanično bio ocenjen III kategorijom (prekomerno zagađen vazduh), i to u Beogradu, Kraljevu, Valjevu, Kragujevcu, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Užicu, Smederevu i Kosjeriću.

Inače, tokom decembra prošle godine Kragujevčanke okupljene u istoimenoj Facebook grupi pokrenule su akciju prikupljanja potpisa, tražeći od gradskih čelnika da sprovedu „konkretne mera u cilju smanjenja zagađivanja i poboljšanja kvaliteta vazduha i vode na teritoriji Kragujevca”.

U peticiji se traži sistematsko praćenje i izveštavanje o zagađenosti vazduha i vode, redovne kontrolu industrijskih zagađivača i primenu mera kako bi se emitovanje zagađujućih materija svelo na minimum, promocija i podsticanje održivog razvoja, prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, kao i masovno ozelenjavanje i pošumljavanje grada. VIDI LINK