Imovina nekadašnjeg poljoprivrednog giganta Graničar iz Gakova ponovo je, od uvođenja stečaja, promenila vlasnike, a dobro pozicionirane oranice sa brojnim objektima podelila su privatna lica i  preduzeća povezana sa lokalnim, pokrajinskim i republičkim funkcionerima Srpske napredne stranke, otkriva Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Preduzeće SCOM Vladimira Vrbaškog, kojeg su u Gakovu pominjali kao „kooperanta sa jakom političkom zaleđinom”, povuklo se iz imovine Graničara. Umesto njega u katastarskoj evidenciji kao novi vlasnici pojavili su se Ivan Bojović, partner poslanice SNS-a u Skupštini Srbije Marije Obradović, koja je ujedno i potpredsednica SNS, zatim Dragana Potpara, poslanica SNS-a u Skupštini Vojvodine, Stefan Videkanjić, bratanac predsednika opštine Kula Perice Videkanjića (SNS), o čijim poslovima je VOICE već pisao, kao i preduzeća u vlasništvu advokata Tomislava Višnjića koji se proslavio kao branilac optuženih za ratne zločine pred Tribunalom u Hagu, utvrdio je VOICE proverom parcela i ranijeg popisa imovine Graničara ad u stečaju.

Na zvanično pitanje o vlasničkim promenama na nekadašnjim Graničarevim parcelama iz somborske službe Republičkog geodetskog zavoda od VOICE-a je traženo da opravda „pravni interes”?! Da su podaci o onima koji su se u katastru upisali kao vlasnici zemlje i objekata propalih poljoprivrednih giganata u Vojvodini – tajna, potvrdio je i poslednji izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije, kome već tri godine nadležne institucije tvrde da ne poseduju ove podatke ili ih proglašavaju poslovnom tajnom.

- Nedostavljanje podataka o površini i svojini na poljoprivrednom zemljištu, uz obrazloženje da su tajni i da ih institucije ne poseduju, nisu prihvatljivi, već upućuju na zaključak da njihova netransparentnost stvara sumnju na korupciju i zlouptrebe, navodi se u izveštaju Saveta objavljenog 27. decembra 2017. godine.

 

Ceo tekst pročitajte na sajtu Voice.