Srbija je još 2012. godine ispunila potrebne političke uslove da koristi IPARD fond namenjen poljoprivredi i ruralnom razvoju. Za ovih pet godina nismo bili kadri da ispunimo administrativne uslove da taj bespovratni novac iskoristimo!? Čini se da danas sa administrativnim kapacitetima stojimo gore nego pre pet godina, mada će napokon prvi konkurs uskoro biti raspisan, jer nam je Evropa progledala kroz prste.

Prema najavama nadležnih, 25. decembra biće raspisan prvi konkurs iz IPARD programa pretpristupne EU pomoći za poljoprivredu i ruralni razvoj Srbije, vredan 175 miliona evra. Dobra vest i ogroman napredak, ako trenutno stanje merimo sa dešavanjima u prošloj i prethodnim godina u kojima smo po pitanju IPARD-a imali – veliko ništa.

Umesto da se država angažovala najviše što može na pripremi poljoprivrednika i administracije za povlačenje evropskih miliona, od 2012. godine do nedavno, sve što je radila bilo je na štetu poljoprivrede, a na korist mešetara i politikanata koji su sedeli u resornom ministarstvu i njegovim upravama.

Apsurd nad apsurdima je taj što od 1. marta 2012. godine, kada smo ispunili politički uslov za povlačenje tog novca, to jest kada smo postali kandidat za članstvo u EU, sve do sada nismo bili kadri da ispunimo i administrativni uslov – nismo uspeli, bolje reći, nismo ni pokušavali da osposobimo institucije koje bi te pare vukle iz evropske kase do srpskih poljoprivrednika i privrednika. Te 2012. bili smo, po ocenama upućenih, spremniji za IPARD nego danas, na kraju decembra 2017, kada prvi konkurs raspisujemo.

Besmisleni razlozi

Odgovore na pitanje zbog čega tek sada krećemo u realizaciju ovog pretpristupnog programa besmisleno je tražiti. Prosto – besmisleni su. Kako drugačije objasniti to što su razni ministri poljoprivrede u potonjih pet-šest godina seljakali Upravu za agrarna plaćanja (instituciju koja će u Srbiji da sprovodi IPARD) iz potpuno uslovne, namenski pravljene i opremljene zgrade u Šapcu u neodgovarajuće prostorije u Beogradu, što navodno nisu mogli da popune potrebna radna mesta u Upravi zbog, gle čuda, zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, kao da za to vreme nisu zapošljavali po drugim državnim firmama i institucijama, što nisu potpisali sektorske sporazume, što nisu doneli sva dokumenta koja prethode konkursima…

 

Ceo tekst pročitajte ovde