Na aktuelni konkurs za prekvalifikacije u IT sektoru u prvih nedelju dana prijavilo se više od 4.000 građana, saopštila je vladina Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Konkurs će biti otvoren do 5. novembra, a građani koji žele da se prijave za obuku za rad na poziciji programera, to mogu da učine na internet sajtu IT obuke. Pravo učešća imaju svi punoletni građani sa minimum srednjom stručnom spremom.

Obuku koja se sprovodi kroz program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP), do kraja godine trebalo bi da završi 900 polaznika.

- Program prekvalifikacija pokrenut je sa ciljem obezbeđivanja kadrova za industriju programiranja koja u Srbiji raste oko 20 odsto godišnje, i može da zaposli više programera nego što ih ima na tržištu. Procene su da u ovom času na tržištu rada nedostaje između 15.000 i 20.000 stručnjaka iz ove industrije, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Prekvalifikacije u IT sektoru nastavak su pilot projekta, pokrenutog na predlog Ministarskog saveta za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, u okviru koga je do sada 100 građana obučeno za rad na poziciji junior programera.

Deo polaznika već je pronašao zaposlenje, dok 70 odsto njih pohađa stručne prakse u velikim IT kompanijama, sa ozbiljnom perspektivom da se zaposle, saopšteno je iz Kancelarije za informacione tehnologije.