Inostrane kompanije metalskog kompleksa, koje posluju u Kragujevcu, od tržišta rada u srcu Šumadije traže da tokom narednih godinu dana zaposle više od hiljadu obučenih CNC operatera, bravara-zavarivača, farbara-lakirera i kovača, pišu Večernje novosti.

Poslodavci nude početne plate od 500, a za majstore sa iskustvom i više od 800 evra.

U Simensu, Vaker Nojsonu i kod Fijatovih dobavljača je konkurs za prijem novih radnika gotovo stalno otvoren, pa je Srednja stručna škola - nastala nedavnim spajanjem Politehničke i Druge tehničke škole - još pre nekoliko godina, u najkraćem mogućem roku, organizovala obuku traženih profila za Fijat.

Sada izlaze u susret i drugim kompanijama.

I, zaista, Informator o radnicima koji su traženi u Kragujevcu - pod naslovom „Zanat u rukama”, nastao uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske - pokazuje da su na listi deficitarnih mahom pomenute zanatlije. Radnicima sa ovim obrazovanjem se čak i „upoznavanje” sa novim radnim mestom plaća oko 350 evra...

Zaposleni koji su insistirali na tome da ostanu anonimni jer im firme zabranjuju da govore za medije, tvrde da je visinu plata nametnulo tržište, pre svega zahtevi Fijata i Simensa.

Kako kažu, za isti radni angažman vrata su im otvorena i u Sloveniji, Švajcarskoj i Nemačkoj - za plate od 1.500 do 2.500 evra, pišu Novosti.