Dva dana pred doček 2017. godine u jutarnjem programu RTV Vojvodine objavljeno je da je završena izgradnja 35 stanova namenjenih socijalno ugroženim kategorijama u Novom Sadu. O izgradnji je govorio Goran Zarić, direktor gradske Stambene agencije, najavljujući i osnivanje komisije koja će odrediti uslove za dobijanje stanova i odlučiti o budućim vlasnicima.

Na kraju januara 2018. godine, iako su svi radovi završeni, stanovi još nisu imali stanare jer nije bio ni raspisan konkurs za njihovu dodelu.

Firma GAT, koja je izgradila zgradu, posao je dobila na javnoj nabavci koju su raspisale novosadska Stambena agencija i Javno preduzeće Poslovni prostor. U novembru 2015. policija je protiv vlasnika firme podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da je ponudu za ovu nabavku zasnovao na lažnim podacima. Istraga je još u toku.

Ovo je jedan od ukupno 175 krivičnih postupaka koje su zbog zloupotreba u javnim nabavkama pokrenula tužilaštva u Srbiji od 1. aprila 2013. do 1. decembra 2017. Podaci do kojih je došao Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pokazuju da je većina tih postupaka u toku ili su krivične prijave odbačene, dok su optužnice podignute tek u deset posto slučajeva.

Osim krivično, malverzacije u javnim nabavkama moguće je goniti i prekršajno, ali ovaj mehanizam po Zakonu o javnim nabavkama skoro uopšte ne funkcioniše. Prekršajni postupak je 2013. godine iz sudova prešao u nadležnost Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, koja ne donosi presude, već samo procesne odluke.

Pored toga, ponuđač koji smatra da je oštećen ishodom nabavke može da uputi zahtev za zaštitu prava Republičkoj komisiji, odnosno, da se obrati Upravnom sudu ukoliko je nezadovoljan odlukom Komisije. Međutim, ako Upravni sud uvaži žalbu pa poništi odluku Komisije, predmet ponovo ide njoj na odlučivanje. U najvećem broju slučajeva Komisija ponovi svoju odluku, što praktično obesmišljava ceo proces.

Iz Komisije su prvo tražili da nezvanično razgovaraju sa novinarkama CINS-a, na šta smo pristali pod uslovom da nakon toga i zvanično odgovore na pitanja. Odgovor iz Komisije nije stigao.

 

Ceo tekst pročitajete na cins.rs