Skupština Srbije usvojila je Zakon o turizmu i Zakon o ugostiteljstvu čiji je cilj, kako tvrde u Ministarstvu turizma, da se zaštite putnici i oni koji u tim oblastima posluju po zakonu i da se smanji siva ekonomija u tim delatnostima.

Zakon o turizmu obavezuje turističke agencije da, pored obavezne garancije putovanja, moraju da daju i depozit.

- To znači da neće više biti dovoljna garancija putovanja, odnosno polisa osiguranja, već će biti obavezan i depozit. Time smo stvorili pravni osnov da dodje do kategorizacije turističkih agencija, saopštili su ranije iz Ministarstva turizma.

Kako su naveli, turističke agencije će se razvrstavati u skladu sa brojem prodatih aranžmana, i u skladu sa vrednostima tih aranžmana, kako bi se kontrolisao njihov rad.

Agencije koje prodaju više aranžmana i to onih koji su skuplji, biće u obavezi da plate veći depozit i njihova garancija putovanja moraće da glasi na veći iznos.

Takođe, uvodi se porez za izdavanje stana na dan, odnosno za izdavanje soba, apartmana, kuća u gradovima, turističkim destinacijama i seoskim turističkim domaćinstvima, a iznos uvedenog poreza zavisiće od kategorizacije i prometa.

U centralnoj Srbiji sve je više onih koji izdaju stanove na dan, a cena se kreće od 9 do 20 evra po osobi, saznaje portal Pressek.

Primera radi, stanovi u Kragujevcu se najviše izdaju u centru i Erdogliji. Na sajtovima su mogu pronaći i stanovi na Aerodromu, ali i gradskim predgrađima, koji su nešto jeftiniji.