Kolegijum Univerziteta u Kragujevcu smatra da je prava meta medijskog linča, koju predvodi dnevni list „Blic“ upravo Univerzitet i njegovo Ustavom i Zakonom uređeno pravo na autonomiju, a ne rektor i organi Univerziteta.

U saopštenju Kolegijuma navodi se da ovakva situacija preti da potpuno obezvredi i uruši ne samo Univerzitet u Kragujevcu, već i čitav visokoškolski sistem u Srbiji.

Zbog toga je Kolegijum jednoglasno doneo odluku da podrži tekst Javnog apela, koji je potpisalo nastavno i nenastavno osoblje nekoliko fakulteta njegovih članica, a kojim se zaposleni na njima obraćaju najvišim zvaničnicima i gradonačelnicima gradova u kojima su njihova sedišta, a u cilju odbrane dostojanstva Univerziteta, zaposlenih i svih studenata.

Kolegijum je ocenio da je dnevni list „Blic“ tendecioznim, neprofesionalnim i neodgovornim tekstovima i montiranim snimcima naneo neprocenjivu štetu akademskoj zajednici Univertiteta u Kragujevcu.

Napad na institucije, poslove i kredibilitet Univerziteta mora biti zaustavljen, a štetne posledice uklonjene, na svaki mogući način, pa i sazivanjem konferencije za štampu na kojoj će učestvovati članovi Kolegijuma, kako bi javnost bila upoznata sa istinom i činjenicama od strane najodgovornijih lica, jer se i demanti koji su uputili dekani i članovi Kolegijuma ne objavljuju, a istina iskrivljuje, istakao je Kolegijum.

Tokom današnjeg dana Kolegijum će uputiti zvaničan dopis konferenciji Univerziteta Srbije i Zajednici državnih univerziteta Srbije, sa predlogom da se razmatra nastala situacija koja preti da potpuno obezvredi i uruši, pored Univerziteta u Kragujevcu, i čitav visokoškolski sistem u Srbiji.