Poslovno udruženje ponuđača Srbije u postupcima javnih nabavki, u petak, 30. novembra, u hotelu „Kragujevac”, organizuje jednodnevnu Konferenciju „Dan javnih nabavki – očekivanja od novog Zakona o javnim nabavkama”. Konferencija se organizuje u sklopu realizacije Programa „Monitoring javnih nabavki – Dobra praksa, uspešne odluke”, koji je odobren od strane grada Kragujevca.

Partneri Udruženja u realizaciji programa su renomirani stručnjaci u ovoj oblasti:  Tenderi doo Kragujevac, Unija poslodavaca Srbije, Centar za menadžment javnih nabavki Beograd, Toplički centar za demokratiju i ljudska prava, adv. Vladimir Ivić, Transparentnost Srbija.

Glavni ciljevi programa su povećanje konkurencije na tržištu kroz podnošenje većeg broja ponuda po postupku i racionalnije trošenje budžetskih sredstava. Cilj Konferencije je razmena iskustva o aktuelnoj praksi i razmena mišljenja o Nacrtu Zakona o javnim nabavkama kroz mogućnost primene u praksi, a kako bi se doprinelo unapređenju sistema javnih nabavki, poboljšanja privrednog ambijenta kako u gradu Kragujevcu, tako i na teritoriji cele države.

Konferencija je namenjena ponuđačima, naručiocima i svim ostalim organima i organizacijama koji dele iste ili slične ciljeve. Na skupu će biti predstavljeno Istraživanje „Analiza konkurentnosti postupaka javnih nabavki na području grada Kragujevca”.

U okviru konferencije biće održana Panel diskusija sa sledećim temama: šta nam donosi novi Zakon o javnim nabavkama (osvrt na Nacrt Zakona o javnim nabavkama)  – očekivanja od novih zakonskih rešenja  – u kojoj meri je privredni sistem Republike Srbije spreman na prilagođavanje Evropskim direktivama – najčešći problemi u praksi javnih nabavki – predlozi za unapređenje sistema javnih nabavki.