Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić doneo je rešenje o formiranju radne grupe, čiji zadatak je da razmotri sve aspekte eventualne zabrane rada nedeljom trgovinskih objekata.

Radna grupa će napraviti analizu efekata primene odluke o zabrani rada nedeljom u državama Evropske unije koje su se odlučile za taj potez, ali će u obzir biti uzeti i različiti alternativni modeli, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dodaje se da eventualna odluka o zabrani rada nedeljom mora biti pravno utemeljena, kako Srbija ne bi ponovila greške nekih drugih država, gde je, kao na primer u Hrvatskoj, takvo rešenje bilo predmet spora pred ustavnim sudom.

Ministarstvo navodi da će uraditi sveobuhvatno istraživanje u koje će biti uključeni trgovci, dobavljači, potrošači i radnici u trgovini.

- Eventualna zabrana rada trgovinskih objekata nedeljom ne sme biti politička odluka, već rezultat dijaloga o traženju najboljeg rešenja, u kome će u obzir biti uzeti ekonomski interesi trgovaca i potrošača, kao i socijalni položaj radnika zaposlenih u trgovini, zaključuje se u saopštenju.

Anketa koju je tokom novembra sproveo portal Pressek pokazala je da ideju da prodavnice nedeljom stave ključ u bravu podržavaju zaposleni u trgovinskim radnjama, kao i većina kupaca, ali i pojedini vlasnici radnji. VIDI LINK

Da podsetimo, nedavno je i Jugoslav Ristić, predsedavajući Socijalnog ekonomskog saveta grada Kragujevca, za portal Pressek rekao da raste podrška ideji za zatvaranje prodavnica nedeljom. VIDI LINK

Inače, Socijalno ekonomski savet grada Kragujevca jednoglasno je, 12. novembra, doneo odluku da pokrene inicijativu za zabranu rada nedeljom u trgovinskoj delatnosti, osim na mestima gde je to neophodno (benzinske stanice, apoteke).

Ova inicijativa proistekla je iz, kako je ranije saopšteno, činjenice da je položaj zaposlenih u trgovini nezavidan, a veliko broj zaposlenih u ovoj delatnosti, obavlja posao sa samo 2 slobodna dana, kao i da ne postoji efikasan model kontrole njihovog radnog vremena. Pri tome su plaćeni kao da ostvaruju pravo na 40-časovno radno vreme nedeljom. Ovakvo radno vreme ima poguban uticaj na živote zaposlenih, ali i na njihove porodice.