Privatna gimnazija bez akreditacije za medicinski smer izdavala je učenicima potvrde na običnom papiru sa pečatom škole na kojima su ocene iz medicinskih predmeta, piše BIRN.

- Ne mogu da verujem da su me prevarili, kaže u razgovoru za BIRN Nenad Mirčetić, jedan od roditelja dece koja su 2018. godine upisala privatnu gimnaziju u Kragujevcu. Tu im je bilo obećano da će biti školovani za poslove iz oblasti medicine, iako će formalno biti upisati na smer administrator računarskih mreža IT gimnazije.

Osnivač IT gimnazije u Kragujevcu je Akademija Oksford koja pruža neformalno obrazovanje širom Srbije. U pitanju je čitava mreža škola i obrazovnih centara u okviru koje postoje srednje škole (medicinska, ekonomska, saobraćajna, turistička i škola nege i lepote), kao i kursevi jezika, ugostiteljstva, nege i lepote.

Deo Akademije Oksford je i srednja škola Sveti Arhangel u Novom Sadu koja ima medicinski smer. Istoimena škola – ali bez medicinskog smera – postoji i u Kragujevcu, koji su đaci hteli da upišu.

Dvadesetak dana pre početka školske godine roditeljima je prilikom predaje dokumenata u srednju školu Sveti Arhangel u Kragujevcu bilo obećano će deci biti omogućeno medicinsko obrazovanje.

Dva dana pre početka školske godine đaci su obavešteni da akreditacije ipak nema i da moraju da sklope ugovore sa IT gimnazijom.

Ceo tekst Kragujevačka IT gimnazija drži medicinsku nastavu bez dozvole možete pročitati na sajtu javno.rs.