Nakon održanog protesta poštanskih radnika ispred Glavnog poštanskog centra Beograd u ponedeljak, zaposleni širom Srbije su obustavili rad zbog nezadovoljavajućih primanja.

Kragujevački poštari zvanično nisu u štrajku, međutim, za isporuku pojedinih pošiljki niko ne može da garantuje.

Kako nezvanično saznaje portal Pressek, Kragujevčani koji ovih dana očekuju pošiljke, neće ih dobiti. To su nam, nezvanično potvrdili i zaposleni u kragujevačkoj Pošti.

- Sve što ide preko poštanskog centra u Beogradu je blokirano, rekao nam je radnike Pošte.

Šta to znači Kragujevčani su ovih dana osetili na svojoj koži.

- Juče smo Post ekspresom slali neka dokumenta u Beograd. Međutim, kurir koji je došao da pošiljku preuzme rekao nam je da nije siguran kada će pošiljka biti isporučena pošto je Poštanski centar u Beogradu u štrajku. Danas nam je, međutim, stigla pošiljka iz Bora. Kada smo poštara pitali znači li to da sada sve funkcioniše, rekao nam je da ta pošiljka stiže preko drugog poštanskog centra, priča Kragujevčanka M.M.

Štrajk su organizovali zaposleni, a ne sindikat. Međutim, Samostalni sindikat poštanskih radnika podržava sve zahteve jer su zarade koje iznose između od 32.000 do 39.000 hiljada dinara, u zavisnosti od radnog staža, mizerne.  

Samoorganizovani radnici „Pošte Srbije“ pokrenuli su novi štrajk pošto, kako kažu, Vlada Srbije nije ispunila obećanje da će do 30. novembra zaposlenima s najnižim zaradama biti podignut koeficijent i linearno povećane plate.

Nadzorni odbor „Pošte Srbije” na sednici od 29. novembra usvojio je program poslovanja kojim je predviđeno uvećanje mase zarada za zaposlene za deset odsto u 2020. godini, kao i isplata zarade iz dobiti za 2019. u martu sledeće godine, odmah po usvajanju finansijskih izveštaja za tekuću godinu, saopštilo je to javno preduzeće.

Kako je obrazloženo, planirano povećanje zarada, u svemu je usklađeno sa finansijskim mogućnostima Pošte u ovom trenutku i održivim poslovanjem.

Drugim rečima, prvo povećanje plate zaposleni u Pošti mogu da očekuju već u januaru, koja će biti znatno uvećana, čime će se približiti republičkom proseku.

U saopštenju se podseća da je socijalni dijalog o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u JP „Pošta Srbije”, započet u martu doveo do niza konkretnih mera koje se već sprovode.

Radnici pošte, međutim, nisu zadovoljni ovim povećanjem. Smatraju da je 10 odsto, koliko, uprava nudi mizerno povećanje i onako malih plata.

Poslednja vest koja se u medijima pijavila je da će u petak, 6. novembra,  biti održan sastanak sindikata „Pošte” i čelnika Vlade Srbije.