Mi ćemo po stoti put ponoviti da su ovi protesti politički, ali ne i stranački, poručili su Kragujevčani, koji su se u subotu, 9. marta, okupili 10. put ove godine pod parolom 1 od 5 miliona.

- Mnogi nam zameraju da ne pominjemo lokalnu vlast. Oni će odande izaći, onako kako su na vlast i došli – uz pratnju policije, rekao je Nenad Maksimović, jedan od organizatora kragujevačkog protesta.

U svom uvodnom obraćanju spomenuo je prošle nedelje aktulenu raspravu na društvenim mrežama, oko još jednom najavljenog gostovanja Sergeja Trifunovića, prvog čoveka Pokreta slobodnih građana u Kragujevcu.

Maksimović je objasnio da organizatori u Kragujevcu, ne žele govornike koji će propagirati „uskostranačke interese“.

- Da li želite da na ovim stepenicama vidite političke lidere, pitala je odmah zatim Aleksandra Kostić iz organizacionog odbora kragujevčakog protesta.

Njeno pitanje praćeno je skandiranjem Ne i zvižducima.  Na protestu je zatim pročitana lista zahteva upućenu kako vlasti, tako i opoziciji.

Kragujevčani na protestu započeli su i akciju prikupljanja novca za plaćanje kazne na koju je osuđen  Miroslav Jovanović, nekadašnji urednik lokalnog nedeljnika „Svetlost“.

Apelacioni sud u Kragujevcu naložio je, naime,  Miroslavu Jovanoviću,  da plati 820.000 dinara izdavačkom preduzeću AD „Svetlost“ u stečaju, u kojem je radio 30 godina, te 185.000 dinara za sudske troškove, kao i kamate.

Na protestu su o ovom, ali i drugim slučajevima iz istorije nekada uglednog, sada ugašenog, kragujevačkog nedeljnika govorili novinarka Gordana Jocić, svojevremeno urednica rubrike kultura u „Setlosti“ i sam Miroslav Jovanović.

Jocić je pozvala Kragujevčane da se pridruže akciji prikupljanja novca koje će biti organizovana narednih dana.

Jovanović se u svom govoru osvrnuo i nastanje u medijima danas.

- Ako su novinari pod pritiskom, onda su ugroženi i građani, rekao je Joanović.

Predsednik udruženja za zaštitu ustavnosti i zakontosti Savo Manojlović podsetio je da zaposlenje u javnim preduzećima košta 100 kapilarnih glasova, da se građani autobusima voze na skupove koje organizuje Srpska napredna Stranka.

- Da li oni misle da je u zemlji u kojoj je sloboda plaćana  životima 100 naprema 1 moći da nas uplaše autobusima, sendvičima i minimalcima, zapitao se Manojlović.

Sociolog Jovo Bakić govor je počeo rečima da je u Šumadiji Srbija rođena, ali da nikada nije do kraja uređena. Pozvao je takođe građane na solidarnost sa Miroslavom Jovanovićem, sa Marijom Lukić iz Brusa i staricama koje u Beogradu izvršitelji izbacuju iz stanova, ali i da ostanu dosledni u prostestima i okanu se stranačkih budalaština.

Na kraju protesta Stanislava Staša Pavlović najavila je prvi protest u Kniću za  10. mart. Radoslav Ćatić iz organizacionog odbora obavestio je okupljene da će govori ubuduće trajati kraće, a šetnje duže.