Zbog visokih temperature tokom jučerašnjeg i današnjeg dana znatno češće je zvonio telefon Hitne pomoći u Kragujevcu. Od ponedeljka, do utorka 2. jula u pet popodne 15 Kragujevčana kolabiralo je na ulici zbog vrućina, a povećan je i broj poziva hroničnih bolesnika koji se Hitnoj pomoći obraćaju za savet.

- Tokom jučerašnjeg dana imali smo 9 kolapsa na javnom mestu, a danas do pet sati popodne ukupno 6, pa možemo zaključiti da se Kragujevčani ipak pridržavaju naših saveta i smanje aktivnost tokom najtoplijeg dela dana, kaže Miloš Đorić iz kragujevačkog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Prema njegovim rečima visoke temperature u kombinaciji sa povećanom vlažnošću vazduha nepovoljno utiču na asmatičare i osobe koje imaju problema sa visokim pritiskom, te se i oni znatno češće obraćaju lekarima Hitne pomoći za svet.

Lekari pored izbegavanja boravka na otvorenom u najtoplijem delu dana, savetuju konzumiranje laganih obroka, unošenje puno tečnosti i nošenje lagane odeće od prirodnih materijala.

Inače, meteorolozi najavljuju da će od sutra temperature u Kragujevcu i okolini biti nešto niže. Najviša dnevna temperatura u sredu, 3. jula, biće 30 stepeni. U četvrtak prognoziraju kišu u popodnevnim satima, dok se od petka ponovo očekuje sunčano i toplo vreme sa prosečnim temperaturama oko 32 stepena.