Većina Kragujevčana ovog leta neće nikuda otputovati, pokazuju rezulati prošlonedeljne ankete portala Pressek. Naime, na pitanje „Da li idete na odmor ovog leta”, čak 67 odsto učesnika facebook ankete, odgovorilo je odrično.

Rezultati Pressek ankete, u kojoj je učestvovalo 70 čitalaca, porazniji su i od istraživanja Eurostata koje kaže da 56,9 odsto stanovništva Srbije u 2017. nije moglo da plati sedam dana odmora van kuće.

- Sa ovim primanjima jedva da se plaćaju komunalije. I onako jedemo samo što je jeftino i kod ovih trovača iz jeftine mesne industrije. A cene hrane skaču li skaču. Sada će da poskupi opet struja, gorivo, a plate 200 evra, prokomentarisao je jedan čitalac na FB stranici portala Pressek.

Drugi pak komentariše da i većina onih koji odlaze na letovanje, u stvari nena novca, već putuje „na kredit”.

U prilog ove tvrdnje govor i podaci o prodaji aranžmana iz kragujevačkih turističkih agencija.

- Ova sezona nešto je bolja od prethodne, ali uglavnom zahvaljujući činjenici da su aranžmani za letovanje počeli da se prodaju još u oktobru prošle godine. Veliki broj Kragujevčana koristi popuste za rani buking, i to za aranžmane u pretsezoni i septembru, jer su znatno jeftiniji.

Na primer, letovanje u Pefkohoriju u maju košta 70 evra po osobi, dok se u avgustu isto mesto, kao last minut, prodaje za 270 evra, kaže Biljana Planić, vlasnica Turističke agencije „Atos” iz Kragujevca.

Među onima koji će na letovanje otići preko ove agancije, najveći broj otputovaće u Grćku. I to u Olimpsku regiju, koja je po cenama znatno povoljnija od drugih delova Grčke.

Za letovanje u Paraliji „u špicu” sezone četvoročlanoj porodici neophodno je oko 500 evra samo za iznajmljivanje apartmana za 10 dana. Autobuski prevoz platiče još oko 220 evra. Još najmanje tridesetak evra dnevno neophodno je za ishranu, i to ukoliko se odluče da pojedine obroke sami pripremaju. Što znači još oko 300 evra. A gde su još iznajmljivanje ležaljki i suncobrana, pa koje sitno zadovoljstvo.

Kada se sve sabere bez 1.300 evra teško da se može proći. U gradu u kome većina zarađuje manje od 40.000 dinara mesečno, ova suma ipak predstavlja veliki izdatak.