Na završnom ispitu, održanom prošle nedelje, malim maturantima najteže je pao test iz matematike, na kome su u proseku osvojili po 10,5 od mogućih 20 poena, pokazuju preliminarni podaci Ministarstva prosvete.

Na testu iz maternjeg jezika bilo je najviše tačnih rešenja - 11,8 od 20, sledi kombinovani na kome se ocenjivalo znanje fizike, hemije, geografije, istorije i biologije sa 11,02, pišu Večernje novosti.

U Ministarstvu prosvete kažu da su osmaci, njih 71.099, u proseku na nešto više od 50 odsto zadataka dali tačne odgovore. Time su pokazali sličan nivo znanja kao i prethodne generacije. Od maksimalnih 40 bodova na sva tri testa jedva da su prešli polovinu, odnosno prosečan rezultat im je 22,1 poena.

U poređenju sa prošlogodišnjim završnim ispitom, učenici su sada na kombinovanom testu uradili u proseku zadatak i po manje, srpski je na istom nivou, dok je matematika malo iznad proseka iz 2018. godine kada su imali 9,95 tačno rešenih zadataka.

Objavljivanje konačnih rezultata završnih ispita planirano je za četvrtak, 27. jun. Dok če dan kasnije početi popunjavanje i predavanje lista želja. Objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele po školama, prema kalendaru Ministarstva prosvete, očekuje se 7. jula, a prvi upisni krug 8. i 9. jula.

Inače, malih maturanata u Kragujevcu nešto je manje u odnosu na prethodnu godinu, ali je zato ukupan broj mesta u srednjim školama ostao na gotovo istom nivou.

U  7 srednjih stručnih škola i gimnazija u Kragujevcu ima nešto više od 2.000 mesta, dok osmi razred završava 1.746 đaka.