Umesto da dežuraju na testu, pregledaju zadatke i obavljaju druge poslove u vezi završnog ispita, prosvetni radnici su u utorak pomno pratili vesti u medijima povodom krađe testa iz matematike.

Vesti su sustizale jedna drugu. Ministar prosvete se u prepodnevnim časovima iz Banjaluke oglasio izjavom da se to desilo „u nekoj školi”, „na terenu”, i da su Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, kao i Ministarstvo koje vodi, dobro uradili svoj posao.

Nešto kasnije, u vreme pred ručak, valjda izmoren prepodnevnim napornim sastankom sa kolegom u Banjaluci, u telefonskom razgovoru sa novinarkom Slobodne televizije, a na njeno pitanje da li će podneti ostavku, odgovorio je: „Pa evo i ja sam podneo, vi prenesite, 'ladno, da sam i ja podneo ostavku. Solidarišem se sa Žarkom”.

Nakon ručka, priča je sasvim drugačija, bar sudeći po onom što je preneo dnevni list Danas: „Zašto bi dao ostavku kada je Srbija u izveštaju Evropske komisije ocenjena najboljim ocenama za oblasti obrazovanja i nauke? Svakako ću razmisliti o tome, ali u ovom trenutku ne vidim razlog za tako nešto”.

Upitan da prokomentariše zahteve pojedinih opozicionih partija da podnese ostavku, rekao je: „Ja ću da ostavku da dam onom kome je zvao, neću njima sigurno”.

I poslanici Skupštine Srbije su se tokom dana bavila testovima, završnim ispitom, ostavkom ministra, ali do kraja dana ostade nepoznato da li je ministar stvarno dao ostavku ili se samo šalio sa novinarkom i bivšim ministrom Žarkom. Isto tako ne saznasmo ni da li je bar u toku popodnevne sieste razmislio o ostavci, ili bar o tome kome će podneti ostavku. Tek uveče, u gostovanju na nacionalnom javnom servisu, ministar izjavi da je svojim šefovima ponudio ostavku, bacajući nas u još veću dilemu, jer je poznato da svaki ministar ima samo jednog šefa, a to je predsednik Vlade. Ko su ti drugi ministrovi šefovi, i da li uopšte žive u Srbiji, ostaje da nagađamo.

Nije naročito ni važno što je prošao ceo dan, a da nismo saznali šta ministar misli. Mi smo navikli da odgovore čekamo godinama, počev od toga ko je naložio rušenje u Savamali pa do toga koliko je koštao novi avion za Vladu. Pobogu, nismo mi Evropa pa da odmah dobijemo odgovore na tako važna pitanja!

Nije to čekanje na odgovore tako ni loše. Primer ministrovih različitih izjava može da posluži maturantima osnovne škole da utvrde svoja znanja iz biologije, ona koja se tiču evolucije živih bića, i njihove sposobnosti prilagođavanja uslovima životne sredine.

Roditelji maturanata, ako rade, možda dobiju koji slobodan dan kod poslodavca, zbog stresa koji su preživeli. Ni to nije loše.

Prosvetni radnici, koji uskoro idu na tromesečni letnji raspust, kako to onomad u Kruševcu reče predsednica Vlade, taman imaju teme da ubiju vreme tokom tog predugačkog perioda lenstvovanja.

Evo predloga pitanja kojima se prosvetari mogu zabavljati tokom letnjeg izležavanja na plaži:

1. Ako su direktori škola u utorak ujutro išli u školske uprave po test iz matematike, ako ga škole nisu imale u ponedeljak uveče kada se pojavio na internetu, kako je moguće da ga je neko „u nekoj školi, na terenu” ukrao, kao što reče ministar Šarčević?

2. Ako su testovi u ponedeljak uveče bili u školskim upravama, ili u posebno određenim školama, pod budnim okom službenika ministarstva prosvete i unutrašnjih poslova, ne znači li to da su upravo službenici tih ministarstava odgovorni za propust, a možda i za samu krađu testa?

REZERVNO PITANJE:

3. Ako će dogodine testovi biti rešavani digitalno ili kako se već kaže, hoće li na testu iz matematike biti pitanja za čije rešavanje je potreban lenjir ili šestar?

BONUS PITANJA:

4. Hoće li ministar podneti ostavku onome ko ga je zvao u Vladu, ma ko to bio?

5. Šta li su na ponuđenu ostavku odgovorili ministrovi šefovi?

Milan Jevtić, nastavnik