Narodna stranke u Kragujevcu podržava zahteve zaposlenih u JKP „Vodovod i kanalizacije”, i zahtevaju da se što pre potpiše sporazuma između gradske vlasti i predstavnika sindikata u ovom preduzeću.

Oni smatraju da je težak položaj zaposlenih u kragujevačkim javno-komunalnim preduzećima, rezultat nestručnog upravljanja ovim složenim sistemima, kao i pokušajima da se mere fiskalne konsolidacije spovode preko „grbače” zaposlenih radnika, kao u slučaju katastrofalne odluke o smanjenju plata za 10 odsto iz 2014. godine.

- Vlast ignoriše zahteve zaposlenih da se usklađivanje zarada i obračuna zarada obavlja u skladu sa zakonom, kao i vraćanje umanjenja od 10 posto od zarada pre četiri godine, kažu u Narodnoj stranci.

Dodaju da teškom materijalnom položaju zaposlenih u Vodovodu otežava i činjenica da je trenutna cena rada po satu u tom preduzeću ispod propisanog iznosa na republičkom nivou.

- Zaista je neshvatljivo i za svaku osudu da pitanje minimalne cene rada, koja predstavlja zakonom zagrantovano pravo zaposlenih bude u toj meri ignorisano i kršeno u okviru jednog javnog preduzeća,  ističu u ovoj stranci.

Narodna stranka je još decembra 2018. godine ukazala javnosti na probleme zaposlenih u ovom preduzeću i njihov težak položaj. Smatraju da je potreban sistemski pristup ovom rešenju, kroz ukidanje Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu zarada, a ne da se palijativnim merama, koje primenjuje gradska vlast veštački rešavaju problemi u ovom preduzeću.