Rešenje decenijskog problema zaduženih u švajcarskim francima je na vidiku. Na stolu je, kako ekskluzivno saznaju „Novosti”, predlog leks specijalisa prema kome bi se svim zaduženima otpisalo 40 odsto trenutnog duga.

Novi iznos glavnice bi se vezao za evro, a otplaćivaće ga uz godišnju kamatu od 3,5 odsto. Konačan dogovor, međutim, još nije postignut.

Koplja se lome upravo oko usaglašavanja svih strana o tačnom procentu otpisa, koji se, prema izvoru „Novosti” bliskom pregovorima, u diskusijama kreće od 35 do 40 odsto. Ostalo je, takođe, da se usaglasi niz pravnih detalja, a razgovori se nastavljaju već danas.

O finalnom izgledu zakona od prošlog četvrtka dogovaraju se predstavnici Ministarstva finansija, Narodne banke Srbije, Udruženja banaka Srbije, osam banaka sa najviše plasiranih kredita u francima i predstavnici Udruženja CHF u ime zaduženih građana.

Po prvobitnom predlogu, dužnicima je trebalo da se otpiše 30 odsto preostale glavnice, koja je kod nekih (preračunato u evre) čak i veća nego pre 11 ili 12 godina kada su se zadužili. Takođe, predlog je bio da se otpis radi do visine od 50.000 evra preostalog duga, od čega bi praktično bili izuzeti oni koji su uzeli veće iznose zajmova. Prema podacima Kreditnog biroa, postoji 265 kredita u francima u iznosima većim od 20 miliona dinara, što su pojedinačni krediti vredniji od 160.000 evra.

Ono što je zasada izvesno jeste da će svi dužnici u francima biti obuhvaćeni otpisom. Ovaj iznos otpisa, koji za dužnike predstavlja spas i konačni izlazak iz agonije, za banke i državu su trošak.

S obzirom na to da je trenutno stanje duga zaduženih u švajcarcima 540 miliona evra, ukupan otpis kretao bi se od 189 miliona evra do 216 miliona evra, u zavisnosti od toga da li je reč o 35 ili 40 odsto.

Još nije precizirano koji deo ukupnog troška rešavanja ovog problema bi snosile banke, a koliki deo država.