Granski sindikat industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost” zatražio je od državnih organa da ispitaju dešavanja u kragujevačkoj fabrici FCA.

Pre svega to se odnosi, kako navode, na to ko je Samostalnom sindikatu u toj kompaniji uplatio oko 250.000 evra. U saopštenju, taj sindikat navodi da čelnici Samostalnog sindikata u FCA „novac u torbama nose kroz fabričke hale i isplaćuju radnicima kao naknadu za dane provedene u štrajku”.

Zaposleni u FCA stupili su u štrajk 27. juna sa zahtevom da im se povećaju plate i poboljšaju uslovi rada. Poslodavac nije želeo da pregovara sa štrajkačima dok ne nastave proizvodnju, a štrajk je prekinut 18. jula uz posredovanje premijerke Ane Brnabić.

Sporazum između poslovodstva kompanije i predstavnika sindikata potpisan je u Vladi Srbije 25. jula. Tim dokumentom je predviđeno povećanje zarada i potpisivanje kolektivnog ugovora kojim će se radnici obavezati da neće štrajkovati u naredne tri godine.

Sindikat „Nezavisnost” je, kako je istaknuto u saopštenju, predlagao da u tekst sporazuma o prestanku štrajka, koji je „ostao tajna za radnike fabrike i za gradane Srbije”, uđe klauzula po kojoj bi se poslodavac obavezao da radnicima isplati naknadu za dane provedene u štrajku, jer je „kršenjem zakona i odbijanjem da stupi u pregovore, poslodavac najviše doprineo da štrajk u FCA traje 16 dana”.

- Umesto toga, Samostalni sindikat u fabrici već dva dana menja objašnjenje i obmanjuje radnike FCA, sindikalni pokret u Srbiji i građane Srbije o tome iz kojih izvora i od koga su mu uplaćena ogromna sredstva u iznosu od 250.000 evra i ko je čelniku Samostalnog sindikata Zoranu Markoviću dao za pravo da grubo krši poreske i sve druge zakone ove zemlje, tako što nosi u torbama keš novac i isplaćuje ih radnicima za vreme rada, naveo je Granski sindikat industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost”.

Taj sindikata od premijerke traži da „odmah pokrene intervenciju državnih organa, sa zadatkom da ispitaju ko je i na koji način izvršio uplatu sredstava Samostalnom sindikatu u FCA, da pokrenu krivični postupak za protivzakonito raspolaganje novčanim sredstvima i za kršenje poreske politike Srbije, o čemu javnost treba da bude obaveštena”.

- Tražimo i zakazivanje vanredne sednica Odbora za utvrđivanje reprezentivnosti sindikata i poslodavačkih udruženja, kako bi se zbog kršenja Zakona o radu donela odluka o ukidanju reprezentivnosti Samostalnom sindikatu u fabrici FCA Srbija, navodi se u saopštenju sindikata „Nezavisnost”.