Goran Nikolić, slabovidi atletičar iz Kragujevca, na stazi u okolini Čikaga istrčao je danas 77. uzastopni maraton za 77 dana.

Nikolić, koji ima samo pet odsto očuvanog vida na jednom oku od rođenja, sada čeka verifikaciju Ginisove knjige rekorda.

Poduhvat je simbolično okončan prolaskom kroz kapiju manastira Nova Gračanica i tako nadmašio rezultat od 52 uzastopna maratona japanskog atletičara Kasude.

Nikolić je 2016. godine istrčao 55 trka za 55 dana, ali Ginisova kancelarija ovaj rezultat nije registrovala, zbog složenije (brdsko-planinske) konfiguracije terena.

Ovaj atletski podvig ima i humanitarni karakter. Sva prikupljena sredstva namenjena su završetku izgradnje sportske hale Bogoslovije „Sveti Jovan Zlatousti“, čime će Kragujevac dobiti još jedan moderan sportski objekat, a Srbija prvi takve vrste sa svim sadržajima prilagođenim i potrebama sportista sa invaliditetom.

Kragujevački tročlani tim, tokom boravka u Čikagu, smešten je u neposrednoj blizini manastira Nova Gračanica, a veliku podršku Goranu Nikoliću pruža i ekipa fudbalskog kluba Chicago Fire na čelu sa trenerom Veljkom Paunovićem.

Inače, kragujevački paraolimpijac ušao je u Ginisovu knjigu rekorda 2016. godine, kada je istrčao 55 maratona za 55 dana, od Kragujevca, širom Srbije, do Budve.