Kada se pogleda predlog budžeta Kragujevca za 2020. godinu, o kome će u utorak da raspravljaju odbornici gradskog parlamenta, postaje jasno zašto ga je gradonačelnik Radomir Nikolić sakrio od građana, smatraju u gradskom odboru Narodne stranke u Kragujevcu.

Tako je od „kapitalnih investicija” ponovo predviđena izgradnja portirnice Vojne bolnice, što će Kragujevčane koštatati pet miliona dinara. Narodna stranka podseća građane da je ova „kapitalna investicija” bila planirana i budžetom za ovu godinu, ali nije realizovana.

U slične velike projekte gradske vlasti, koji se mogu nazreti uvidom u predlog najznačajnijeg akta za funkcionisanje lokalne samouprave, spadaju i rekonstrukcija fontane, krovova pojedinih zgrada, ozelenjavanje parkova, postavljanje bandera za video nadzor.

Pored ovih „vizionarskih” projekata gradske vlasti, nerealno koncipiranog budžeta, Narodnu stranku posebno zabrinjava visina subvencija od gotovo milijardu i 200 miliona dinara, bez jasno naznačenih korisnika. Kao i petogodišnja praksa kršenja Zakona o javnom informisanju.

- Iz predloga budžeta, kojim je za informisanje predviđeno 10 miliona dinara za usluge po ugovoru, jasno je da Kragujevac ni ove godine neće sufinansirati javni interes u oblasti javnog informisanja. Već samo jednu televiziju, za koju su sredstva prikrivena u delu koji se odnosi na subvencije, i na kojoj opozicioni političari nisu gostovali 5 godina, kažu u gradskom odboru Narodne stranke.

Narodna stranka zahteva da lokalna samouprava konačno počne da poštuje Zakon o javnom informisanju, koji nalaže da se medijski sadržaji, a time i mediji, iz lokalnog budžeta sufinansiraju svake godine preko konkursa čime bi se svi kragujevački mediji stavili u jednak položaj, a javnost i građani uključili u donošenje odluka koje se tiču grada.