U 2017. godini u Srbiji je nastavljen trend rasta pritisaka na novinare i druge medijske profesionalce, saopšteno je na današnjem predstavljanju NUNS-ovog godišnjeg izveštaja o napadima na novinare, u Skupštini beogradske opštine Stari Grad.

Prema Bazi podataka o napadima na novinare koju vodi Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), u periodu od 1. januara do 5. decembra 2017. zabeleženo je ukupno 30 napada, među kojima i 6 fizičkih napada, 21 verbalna pretnja, 2 napada na imovinu i jedan slučaj nadziranja novinara. Najveći broj pretnji medijskim radnicima upućen je putem interneta i društvenih mreža, saopštili su predstavnici NUNS-a.

U pomenutom periodu NUNS je zabeležio 54 slučaja pritisaka, dok su u celoj 2016. godini evidentirana 33. Pritisci obuhvataju uznemiravanja novinara, razne vrste pritisaka državnih funkcionera, političara i drugih moćnika, slučajeve zabrana ili selektivnog pozivanja novinara da prisustvuju javnim događajima, kao i pritiske provladinih medija na novinare i medije koji su kritički nastrojeni prema vlasti.

U poređenju sa prethodnom 2016. godinom, u Srbiji je smanjen broj fizičkih napada, međutim, kako je rečeno, to ne znači da je unapređena bezbednost novinara. Znatan rast različitih vrsta pritisaka na novinare zapravo znači da se samo menja način ugrožavanja sigurnosti medijskih profesionalaca.

Veliki broj slučajeva odnosi se na pritiske predstavnika vlasti - od najviših državnih funkcionera do funkcionera lokalnih uprava. Pritisci, koji su preuzeli primat u odnosu na fizičke i verbalne napade, nisu uvek direktni već često prikriveni, latentni. Meta pritisaka su mediji i novinari koji kritički pišu o radu Vlade, ministara i drugih državnih funkcionera, kao i o lokalnim samoupravama. Takvi pritisci su kontinuirani, a na udaru su sve češće novinari televizije N1, dnevnog lista Danas i neprofitnih medijskih organizacija CINS, KRIK i BIRN koje se bave istraživačkim novinarstvom.

 

Ceo tekst pročitajte na sajtu NUNS-a