Roditeljski portal „Bebac” uputio je otvoreno pismo ministarki zaduženoj za demografiju i populacionu politiku Slavici Đukić Dejanović u kojem ju je pozvao da prestane da „zamajava” roditelje u vezi sa Zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

U otvorenom pismu se navodi da je Slavica Đukić Dejanović, obzirom na poziciju i svu odgovornost koju ona nosi, mogla da se barem adekvatno informiše o svim nepravilnostima novog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

- Rekli ste da žene kojima su smanjene plate po starom zakonu nisu dobijale ni toliko. Ako je to sve što imate da kažete na činjenicu da će roditelji podizati dete sa 1.000 dinara tokom porodiljskog bolovanja, treba smesta Vašu funkciju da prepustite nekom ko zaista razume probleme sa kojima se roditelji danas suočavaju, stoji u otvorenom pismu.

Po starom zakonu, žena koja je radila tri meseca, a potom ostala trudna, dobijala je 100 odsto naknadu zarade, jer je i trudničko bolovanje ulazilo u obračun. Danas, ta ista žena dobijaće mnogo manju, mizernu platu. Kao neko ko se bavi ovom tematikom, to biste morali da znate.

Takođe bi trebalo da znate da ovaj Zakon nije usklađen sa Zakonom o radu i Međunarodnom konvencijom o zaštiti materinstva. Da diskriminiše i dovodi na rub siromaštva veliki broj roditelja, navodi se dalje u pismu.

Kako to da se Vama nije javila nijedna žena koja zarađuje više od tri prosečne plate? Nama se javljaju svakodnevno, a kako mame svedoče, više puta su pisale i Vama.

 Od dana stupanja na snagu novog Zakona niste odgovorili ni na jedan zahtev roditelja, dok svaku priliku koristite da ponižavate roditelje i zamajavate nas izgovorima i lažnim informacijama.

U skladu sa svojom funkcijom, očekujemo da budete na strani roditelja. Zato, prestanite da zamajavate roditelje i hitno inicirajte izmene Zakona koji ide na štetu velikom broju porodica u Srbiji, zaključuje se u pismu portala „Bebac”.