Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) saopštila je da će od sada svi preduzetnici u Srbiji, koji su u režimu paušalnog oporezivanja ili početnici koji tek planiraju da započnu svoj biznis moći će da na portalu www.jpd.rs izračunaju poreske obaveze za četiri godine unapred.

Ilustrativni kalkulator razvio je NALED, u saradnji sa Poreskom upravom u okviru četvorogodišnjeg Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za medjunarodni razvoj (USAID), navedeno je u saopštenju.

Kalkulator, kreiran prema budućoj formuli za utvrdjivanje visine poreza i doprinosa, predstavljen je danas u Novom Sadu, na prvom od četiri okrugla stola na kojima će javnosti biti prezentovan Nacrt uredbe o paušalnom oporezivanju.

Istaknuto je da za 117.000 paušalaca u Srbiji, promena donosi automatizaciju procedura, smanjenje birokratije i veću predvidljivost u pogledu utvrdjivanja poreske obaveze.

U naredne tri godine poreske obaveze neće moći da im budu povećane više od 10 odsto godišnje, a brojnim preduzetnicima biće smanjene 30 odsto i više zbog nove formule za obračun poreza, koja predviđa objektivno i lako proverljive kriterijume za utvrđivanje visine u odnosu na postojeći model.

Predviđen je i niz podsticaja, kao što su smanjenje poreske osnovice tokom prve tri godine poslovanja, kao i osnovice za preduzetnike mlađe od 30 i starije od 55 godina, za porodilje, osobe sa invaliditetom i osobe kod kojih se javila duža bolest.

Važna novina je i to što će automehaničari i računovodje ubuduće moći da posluju kao paušalci.

Okrugli stolovi koje organizuju NALED i Ministarstvo finansija planirani su još u Beogradu 18. novembra u Beogradu, 28. novembra u Nišu i 3. decembra u Kragujevcu.