Radio Kragujevac, prva radio stanica u Šumadiji, na današnji dan 18. januara, 1970. godine, počela je sa emitovanjem, javnim prenosom iz gradske dvorane Šumadija.

Iz ove medijske kuće, kasnije je nastao i drugi progema „Druga boja”, a od 21. oktobra, 1996. godine počela je sa radom i TV Kragujevac.

Reč je o značajnom jubileju, jednog od prvih elektronskih medija u Srbiji, koji je decenijama unazad bio najvažnije informativno glasilo u Kragujevcu i regionu.

U udruženju Res Publika, smatraju da danas ipak nema puno razloga za slavlje. Pedeseti rođendan Radio Kragujevac dočekuje bez spikera, novinara i tonaca, bez emisija i bez redakcije.

- Jedini mediji koji se finansira novcem svih građana, umesto objektivnog, istinitog i pravovremenog informisanja u javnom interesu, slušaocima nudi muzički program sa plej liste. Iako je doživeo i preživeo mnoge izazove tokom prethodnih 50 godina, nikada do sada nije imao ovako ponižavajući status, kažu u udruženju Res Publika.

Zato ovo udruženje poziva rukovodstvo RTK da ovom mediju vrati dostojanstvo, organizuje rad redakcije Radio Kragujevca i građanima omogući adekvatno informisanje. Kako je planirano da se i ove godine iz gradske kase izdvoji više od 40 miliona dinara za funkcionisanje Radio- televije Kragujevac, od lokalne samouprave zahtevaju da preispita svrsishodnost trošenja tolikog novca, odnosno da li Kragujevčani dobijaju informisanje primereno tako visokoj ceni koju plaćaju.