„Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?”, naziv je ulične akcije koja će se održati u petak, 5. oktobra, od 12 do 14 sati, na Platou kod Krsta.

Kragujevčani će u okviru akcije moći preko Deda Mraza da pošalju pismo u kojem će tražiti određene informacije od javnog značaja, kao i da se na interesantan način informišu o važnom građanskom pravu koje preti da bude ugroženo - pravu na slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Pravo javnosti da zna je veoma važno pravo koje kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućava svim građanima da imaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju njihovim novcem. Ovaj Zakon omogućio je građanima da saznaju mnoge činjenice od javnog interesa koje bi ostale sakrivene od očiju javnosti.

Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je tokom proleća predstavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ukazuje na nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija. Od građana se očekuje da plaćaju i da ne pitaju kako se troši njihov novac.

Inicijativu za odbranu javnosti da zna pokrenule su: Beogradski centar za bezbednosnu politiku, CRTA, Pravni skener, Građanske inicijative, Slavko Ćuruvija Fondacija,Transparentnost Srbija, BIRN, Partneri Srbija i Fondacija za otvoreno društvo Srbija.

Inicijativa je do sada okupila 80 građanskih i medijskih udruženja i organizacija.

Za više informacija o kampanji posetite sajt srbijadoinformacija.rs