Skupština opštine Paraćin postavila je za direktora Javnog preduzeća za vodovod i kanalizaciju „Vodovod“ Nebojšu Simića, bivšeg direktora banke „Hipo Alpe-Adria“ u Jagodini uprkos tome što je 2014. policija protiv njega podnela krivične prijave zbog malverzacija sa kreditima. Simić je, pozivajući se na oportunitet, uplatom novca u humanitarne svrhe izbegao dalje sudski postupak, saznaje Pištaljka.

Banka „Hipo Alpe-Adria“ tada nije želela da se pridruži gonjenju Simića i još 17 saizvršilaca, ali je tražila naknadu štete od 239.129 evra. Simić je odbio da ovu štetu plati.

Iz „Adiko banke“, kako se sada zove nekadašnja „Hipo Alpe-Adria“, za Pištaljku su potvrdili da je Simić 2013. bio direktor ekspoziture u Jagodini kada je, kako navode, otkriveno da postoje propusti u poslovanju, ted a su sa Simićem i ostalim zaposlenima banke koji su bili umešani raskinut je ugovor o radu sredinom 2013.

Tužilaštvo u Jagodini za Pištaljku je potvrdilo da je po krivičnim prijavama Policijske uprave Jagodina od 30. juna i 18. jula 2014. protiv Simića vođen postupak zbog krivičnog dela „Neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i drugih pogodnosti“ iz člana 209. stav 2. u vezi stava 1 Krivičnog zakonika. Te prijave su odbačene „jer je osumnjičeni izvršio svoju obavezu uplate novčanog iznosa od 30.000 dinara u humanitarne svrhe“.

Predsednik SO Paraćin Dragan Mitić rekao je za Pištaljku da je Simić izabran za direktora „Vodovoda“ na konkursu, da je prethodno nekoliko meseci bio v.d. direktora i da je za konkurs morao da dostavi potvrde da nije osuđivan kao i potvrdu da se protiv njega ne vodi istraga niti sudski postupak.

Više na: https://pistaljka.rs/home/read/638