U ponedeljak, 4. novembra, u Osnovnom sudu u Kragujevcu počeće glavni pretres protiv predsednika Sindikalne organizacije Zastava oružje Dragana Ilića, po osnovu krivične prijave koju je podneo Ivica Marjanović, predsednik Nadzornog odbora fabrike Zastava oružje AD.

- U krivičnoj prijavi se predsednik Sindikata optužuje da je napao Ivicu Marjanovića koji je, tom prilikom, uzmičući, udario u štok vrata, pri čemu je navodno povredio kičmu zbog čega je kasnije zatražio lekarsku pomoć na Vojnomedicinskoj akademiji, stoji u saopštenju sindikalne organizacije  Zastava oružje.

Osnovno javno tužilaštvo u Kragujevcu je podiglo optužnicu protiv Dragana Ilića, kao predsednika Sindikata, da je izvršio krivično delo napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti, i pored toga što niko od saslušanih svedoka nije video da je Ivica Marjanović bio napadnut, osim Amira Osmanagića koji je takođe pripadnik Ministarstva odbrane i član Nadzornog odbora fabrike, dodaje se u saopštenju.

Osmanagić je u Tužilaštvu izjavio da je video da je Dragan Ilić zauzeo „neki drzak stav u smislu da je delovalo  kao da hoće da se sukobi...”, zbog čega se Marjanović uplašio i bežeći udario u štok vrata.

Sindikalna organizacija ocenjuje da je početak suđenja predsedniku Sindikata pojačavanje pritiska kako bi se oslabio fabrički Sindikat, otupila njegova borbenost i suzbila sloboda mišljenja, izražavanja, kao i sloboda govora.

- Sindikat će i dalje obaveštavati sve međunarodne institucije, političke i sindikalne, o gaženju sindikalnih sloboda i do sada nezabeleženom progonu koji se sprovodi protiv jednog predsednika fabričkog Sindikata, zaključuje se u saopštenju.

Sa druge strane, Ivica Momčilović je za portal Pressek rekao da je krivična prijava podneta u martu, a ne kada je Iliću zabranjen ulazak u fabriku.

- Za sve za sta je Dragan Ilić procesuiran postoje datumi dešavanja i događaja koji su izneseni u toku istražnog postupka, dodaje Marjanović.

Prema njegovim rečima, Nadzorni odbor je izložen pritisku, a posebno Ministarstvo odbrane, a ne sindikat.

– Postoje stalni i neprekidni pritisci od stane Dragana Ilića, a ne Sindikata, u cilju stvaranja panike i straha da se povučemo od daljih istražnih radnji. Tako su na prvom ročištu na suđenju koje je bilo zakazano 30. septembra, iz nepoznatih razloga advokati odložili ročište, a tog istoga dana je Dragan Ilić otišao u Beograd i podneo pismo državnim organima sa netačnim inforamacijama, u cilju diskreditacije celog Nadzornog odbora i našeg rada, kaže Ivica Marjanović.