Kragujevac se i dalje nalazi u „stečajnom postupku”, što ozbiljno narušava životni standard Kragujevčana, smatraju u „Pokretu za naš grad”.

- Kolika je cena koju građani trebaju da plate, ne bi li aktuelna gradska vlast rekla da je Grad finansijski konsolidovan, pita Obrad Turković, člana Upravnog odbora ovog Pokreta.

On dodaje da je grad već ušao u četvrtu godinu procesa finansijske konsolidacije, odnosno kako bi se to u lokalnoj samoupravi reklo, četvrtu godinu stečajnog postupka.

- Čak i najsloženiji stečajni postupci traju od dve do tri godine, dok se mi nalazimo tek na početku, i kao rezultat ovog našeg stečajnog postupka je novo zaduženje za pet miliona evra, ističe Turković.

Prema njegovim rečima, taj kredit uopšte ne bi bio problem, kada bi se ta sredstva transparentno trošila i to za namene za koje su predviđene.

Kao pokazatelj da se „luta” u procesu finansijske konsolidacije, u ovom Pokretu navode i najavu otpuštanja 400 zaposlenih u javnom sektoru.

- Strukturu zaposlenih u lokalnoj administraciji čine dominantno stariji od 40 godina. To je populacija koja teško pronaći novi posao na tržištu rada. Nakon potrošenih otpremnina postaće korisnici nekog oblika socijalne pomoći, smatra Turković.

On dodaje da aktuelna vlast ne vidi ljude i životne sudbine, već brojke. Smatra da je vlast okrenuta rukovođenju računovodstvenog tipa.

- Grad nema, niti će ikada imati, svojstva preduzeća, u kojem su profit i smanjenje troškova ambicija. Vođenje grada i gradskih finansija je pre svega vođenje brige o ljudima, istakao je Turković.

Upravo iz ovog razloga „Pokret za naš grad” postavlja pitanje: kolika je cena finansijske konsolidacije grada.