Električna energija će od 1. decembra za domaćinstva poskupeti 3,9 odsto jer je Agencija za energetiku dala saglasnost za to. To je jutros potvrdio i ministar energetike Aleksandar Antić.

- Mi smo zaista dugo vagali i odlučili da to povećanje bude minimalno. Postoje sva opravdanja (za poskupljenje) i to je ispod zahteva  opravdanih troškova energetskih kompanija, kazao je Antić i dodao da će i sa novom cenom Srbija biti sa najnižom cenom električne energije u Evropi i EU.

Antić je rekao da duže od dve godine nije bilo korekcija cena struje.

- Poslednji put je značajnije podizana 2015. godine, 2016. i 2017. bila je minimalna korekcija, 2018. i 2019. nije bilo korekcije. Imali smo opravdane zahteve eneretskih kompanija, sve veći je ulazak obnovljivih izvora energije, ima troškova prenošenja te energije, ali postoji i značajan rast cena struje na svetskom tržištu, naglasio je ministar energetike.

Kako je rekao, Srbija ima 7,2 odsto nižu cenu nego Severna Makedonija, 18,9 odsto nižu cenu nego Bugarska, 24 odsto nižu nego u Albaniji,  35,8 odsto nižu cenu od Bugarske, u poređenju sa Crnom Gorom cena struje u Srbiji je 40,6  odsto niža, od Hrvatske  70,97 procenata, a od Slovenije 122 odsto.