Na autoputu Beograd – Niš do 15. oktobra biće postavljeno ukupno 56 kamera na 14 portala u oba smera, koje će snimati vozila i meriti prosečnu brzinu na deonicama dugim od šest do 32 kilometara, rečeno je u Putevima Srbije.

Kamere će biti instalirane na deonici od Beograda do Malog Požarevca u dužini od 10 kilometara, zatim od Malog Požarevca do Umčara dugoj sedam kilometara, od Umčara  do Vodnja šest km, od Vodnja do Smedereva 12 km, od Smedereva do Velike Plane  30 km i Velike Plane do Markovca 12 km.

Takođe kamere će biti i na deonici od Markovca do Batocine dugoj 10 km, od Batocine do Jagodine 22 km, od Jagodine do Paraćina 24 km, od Paraćina do Pojata 12km, od Pojata do Aleksinackih Rudnika 32 km, od Aleksinackih Rudnika do Aleksinca šest km i od Aleksinca do Niša (Trupale) 20 km.

Po četiri kamere na 14 portala snimaće saobraćaj na svih šest traka autoput.

Saobraćajna policija će u prva tri meseca testirati te kamere i onda će doneti odluku da li će ih koristiti za kažnjavanje vozača koji neku od deonica prođu većom prosečnom brzinom od 130 km na sat.

Sada se meri prosečna brzina, na primer, na ulazu i na izlazu sa autoputa, pa vozači koji voze brže od maksimalno dozvoljenih 130 km na sat pre nego što izađu na naplatnoj rampi naprave pauzu i tako smanje prosečnu brzinu.

Kamere će moći sa 100 odsto tačnosti da snime vozila pri brzini do 250 km na sat.