Na autoputu Beograd - Niš postavljeno je ukupno 56 kamera na 14 portala u oba smera, koje će snimati vozila i meriti prosečnu brzinu na deonicama dugim od šest do 32 kilometara, rečeno u Putevima Srbije.

Ovo preduzeće ranije najavilo da će biti postavljene kamere na deonici od Beograda do Malog Požarevca u dužini od 10 kilometara, zatim od Malog Požarevca do Umčara dugoj sedam kilometara, od Umčara do Vodnja šest km, od Vodnja do Smedereva 12 km, od Smedereva do Velike Plane 30 km i Velike Plane do Markovca 12 km.

Takođe kamere će biti i na deonici od Markovca do Batočine dugoj 10 km, od Batočine do Jagodine 22 km, od Jagodine do Paraćina 24 km, od Paraćina do Pojata 12 kilometara, od Pojata do Aleksinačkih Rudnika 32 km, od Aleksinačkih Rudnika do Aleksinca šest km i od Aleksinca do Niša (Trupale) 20 km.

Po četiri kamere na 14 portala snimaće saobraćaj na svih šest traka autoput.

Saobraćajna policija će u prva tri meseca testirati te kamere i onda će doneti odluku da li će ih koristiti za kažnjavanje vozača koji neku od deonica prođu većom prosečnom brzinom od 130 km na sat.

Sada se meri prosečna brzina, na primer, na ulazu i na izlazu sa autoputa, pa vozači koji voze brže od maksimalno dozvoljenih 130 km na sat pre nego što izađu na naplatnoj rampi naprave pauzu i tako smanje prosečnu brzinu.