Potrošači u Srbiji se, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, najviše žale na miris, boju i ukus hrane, zatim na istek rokova hrane u prodaji ili nedostatak deklaracije na izloženoj hrani, piše časopis „Biznis i finansije”.

U ministarstvu tvrde da se podjednako revnosno kontrolišu namirnice uvoznog i domaćeg porekla, pijace i sve vrste prehrambenih prodavnica.

Tržišna inspekcija navodi da protekle godine u većim gradovima nisu imali nijednu prijavu vezanu za prodaju robe na zelenim pijacama, ali su dobili manji broj prijava koje su se odnosile na prodaju u  hipermarketima.

Potrošači su se najviše žalili da cena koja je istaknuta na robi, nije ista i na kasi.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da se sve inspekcije kontrole bezbednosti i kvaliteta hrane u prometu obavljaju redovno i kontinuirano, po operativnom godišnjem planu, kroz samostalne planske kontrole, organizovane i kontrole po prijavama potrošača, ali i pojačane vanredne kontrole, navodi „Biznis i finansije”.

Inspekcije koje su u nadležnosti tog ministarstva, veterinarska, poljoprivredna i fitosanitarna, tokom 2019. godine su kroz redovne i vanredne kontrole obavile više od 100.000 kontrola. Sa tržišta su povukle hranu koja nije bezbedna za potrošače, „zbog nedostataka u sledljivosti proizvoda, isteka roka trajanja, nepropisnog deklarisanja, neispunjavanja uslova za proizvodnju ili nepoštovanja odnosno neuskladjenosti sa zakonskim propisima kao i drugih neusaglašenosti”, objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede.

S druge strane, tržišna inspekcija, koja je pod upravom Ministarstva trgovine, vodi računa da na pijacama robu prodaju samo legalni trgovci, zbog čega obavljaju kontrolu i preventivni nadzor i kod organizatora pijaca. U Odeljenju za kontrolu prometa, sprečavanje nelojalne konkurencije i zaštitu potrošača tog ministarstva ističu da su u prethodnoj godini inspektori tokom ukupno 160 kontrola utvrdili propuste kod 43 organizatora pijaca i dali preporuke kako da se oni otklone.

Po prijavama potrošača postupaju tržišni inspektori rasporedjeni u 23 odeljenja na teritoriji Srbije. Interesantno je, međutim, kako piše „Biznis i finansije”, da tokom 2019. godine tržišna inspekcija nije primila nijednu prijavu vezanu za nepravilnosti na pijaci.