Udruženje studenata Ekonomskog fakulteta organizuje predavanje i razgovor sa Bratislavom Milanovićem, vlasnikom Milanović Industries Group-e. Predavanja je zakazano u utorak, 12. marta, u 14 sati, na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu.

Bratislav Milanović je rođen u Donjoj Trnavi, kod Kragujevca, 1962. godine. Osnovno obrazovanje je započeo u osnovnoj školi u Donjoj Trnavi, gde je završio prvi razred, a ostatak osnovnog obrazovanja u školi „Moma Stanojlović” u Kragujevcu.

Nakon toga, sa roditeljima se 1972. godine seli u Nemačku, gde završava jugoslovensku gimnaziju u Bonu.

Svoju prvu firmu otvara 1989. godine u Krefeldu, u Nemačkoj, koja se bavila građevinsko-industrijskom limarijom i tehničkom izolacijom. Zatim otvara i drugu firmu „MV Engineering”, koja zahvaljujući prvom potpisanom ugovoru sa Siemens-om kreće sigurnijim putem, izrađujući opremu i metalne delove za enterijer brzih vozova.

Međutim, veliki proboj na tržištu kompanija ostvaruje 1999. godine dobijanjem posla u Alžiru u oblasti vodotehnike i to izradom delova za postrojenja za preradu pijaće vode.

Novembra 2000. godine, Bratislav Milanović osniva firmu „Milanović inženjering” u Srbiji, koja nastavlja da se bavi inženjeringom i proizvodnjom postrojenja za tretman voda. 2007. godine u iznajmljenoj hali nekadašnje farme Sobovica pokreće proizvodnju aluminijumskih komponenti za karoseriju Siemesovih modela vozova da bi već 2014. godine napravio prvih 6.700 m2 proizvodnog prostora zajedno sa upravnim delom, a u avgustu 2016. godine još 15.300m2.

Vrtoglavi rast kompanije „Milanović inženjering” i kvalitet koji je pružala svojim kupcima, učinili su da kompanija postane interesantna nemačkom gigantu Siemens AG. Prvi pregovori za preuzimanje kompanije „Milanović inženjering” počinju sredinom 2017. godine, da bi u februaru 2018. rezultirali prodajom kompanije Siemens-u AG.

Milanović danas gradi prvi industrijski park u Šumadiji – MIND Park na projektovanoj površini od 150 hektara.