Privrednicima ovih dana stižu obaveštenja iz Privredne komore Srbije (PKS) o obaveznom članstvu u komorskom sistemu. Biće to druga godina zaredom kako se, shodno Zakonu o privrednim komorama, a po mnogima – kršenjem Ustava, firmama nameće da plate od 3.600 do 2,2 miliona dinara godišnje (tako je bilo 2017, a verovatno će i dogodine), u zavisnosti od visine njihovih prihoda. Dok Privredna komora Srbije odbija da kaže koliko je na ime članstva prihodovala, a Ustavni sud u fioci drži inicijativu za ocenu ustavnosti ove obaveze i zakona, sve više privrednika izražava nezadovoljstvo i priklanja se onima koji su odlučili da bojkotuju plaćanje ovog, kako kažu, parafiskalnog nameta.

Očigledno, izjave nadležnih o tome kako će članstvo u komorskom sistemu biti obavezno samo u 2017. godini – samo su dodatne u nizu laži i obmana koje ova vlast plasira, pa tako se niko više i ne osvrće na uveravanje ministra privrede Gorana Kneževića da će preduzeća članarinu plaćati samo u prvoj godini zakona. Kako toga u zakonu nema, jasno i tada bilo da je izjava ministra neobavezujuća i bezobrazna.

– U pismu koje nam je stiglo od PKS podsećaju me da je od 1. januara ove godine moja firma po zakonskom automatizmu postala član PKS i da treba da platim članarinu – kaže za VOICE vlasnik i direktor privatnog preduzeća. – Možda mi je donošenje ovog zakona promaklo, ali nije mi promaklo to da članovi 55. i 58. Ustava Republike Srbije više ne važe. Izgleda da pogrešno zaključujem da kao privatno lice još uvek imam pravo na „mirno uživanje svojine i drugih imovinskih prava“ i na „slobodu političkog, sindikalnog i svakog drugog udruživanja i pravo da se ostane izvan svakog udruživanja“, odnosno da kao vlasnik pravnog lica u potpunosti i jedini odlučujem o tome da li će ono biti član ikakvog i bilo kakvog udruženja.

Zrenjaninski poslovni krug – ZREPOK, usprotivio se obavezi plaćanja članarine komori čim je takav zakon donet pre svega jer je, kako je ocenio, odluka o obaveznom članstvu u PKS suprotna Ustavu, koji kaže da je članstvo u nekoj organizaciji stvar izbora. S druge strane, obavezna članarina bi i te kako opteretila najzdraviji deo privrede Srbije. To su srednja preduzeća sa prihodima između 2,5 i 15 milijardi dinara godišnje, ukazivali su u regionalnom udruženju ZREPOK.

Ceo tekst pročitajte na sajtu voice.org.rs