Ovaj protest je drugačiji, ovo je protest za prava i budućnost naše dece, poručili su Kragujevčani. Protest pod sloganim 1od5miliona organizovan je u Kragujevcu po peti put ove godine i bio je znatno masovniji nego prethodni.

Po već ustaljenoj praksi Kragujevčani, njih oko 4.000, su se okupili najpre na platou ispred Robne kuće u centru grada u 18 sati. Odatle su u protesnu šetnju krenuli Ulicom dr Zorana Đinđića, zatim Ulicom Nikole Pašića. Kolona se zatim Glavnom ulicom uspela do Saborne crkve, pa do Đačkog trga.

Na kraju protesne šetnje okupljenima pred Prvom kragujevačkom gimnazijom kratko se obratio Nebojša Veljković Guja, član organizacionog odbora kragujevačkog protesta, pomenuvši da je kragujevački protest  organizovan i u znak podrške okupljenima u Kosovskoj Mitrovici.

Zatim je pred Kragujevčane stao dvadesetogodišnji sugrađanin Luka Krkotić, rekavši da protestuje zato što neće da njegova majka ima penziju od 13.000 dinara, a da on mora da ide u inostranstvo kako bi mogao normalno da živi.

- Ne želim da mi preko televizije svake večeri lažu babu i dedu. Ne želim da predsednica vlade bude marioneta, da ministar policije bude keramičar, da ministar spoljnih poslova ne zna engleski. Ne želimo da Srbijom vlada ni Vučić, ni Tadić, ni iko, već zakoni, kazao je Luka Krkotić.

Ako čovek nije hrabar može li da bude pošten, zapitala se zatim, Ljiljana Mijatović Teodorović, profesorka Fakulteta mediciskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. U pitanju je jedna od troje profesora kragujevačkog Univerziteta, koji su među prvim potpisnicima proglasa Univerzitetske podrške protestima.

- Molim vas da ovo više ne zovemo protesnom šetnjom. Širom Srbije narod maršira ka slobodi. Ovo je marš koji će se završiti tako što ćemo vratiti otetu državu. Prvi korak je da on i oni moraju da odu, rekla je profesorka Mijatović, dodavši da ovu vlast obeležavaju dve reči – lopovluk i laž.

Njene reči pratilo je skandiranje publike – izdaja, izdaja i lopovi, lopovi.

Zatim su Kragujevčani minutom ćutanja odali počast Staniki Gligorijević, ženi koja je poginula u nesreći koju je izazvao vozač Zorana Babića, direktora Koridora Srbije.

Na posletku okupljenim demonstrantima se obratio pisac Marko Vidojković, koji je svoj govor počeo rečima - Vi ste meni očitali lekciju iz građanskog aktivizma.

- Danas je istorijski dan, danas je Kosovska Mitrovica ustala protiv Aleksandra Vučića, a svi znamo, braćo i sestre da je to početak kraja, rekao je Vidojković, navevši između ostalog da u Srbiji još uvek ima snage da se vrati demokratija.

Pored lokalnih političara, koji su i ovoga puta šetali sa Kragujevčanima bez stranačkih obeležja, u koloni je bila i Sanda Rašković Ivić.

Na kraju okupljanja pročitan je i spisak gradova u kojima se sve protestuje.

Naredni protest u Kragujevcu zakazan je za subotu, 9. februar.