Novinari, aktivisti grupe "Protiv medijskog mraka" organizovali su danas u Kragujevcu, ispred zgrade Suda, akciju deljenja letaka, želeći da ukažu na ugroženost novinarske profesije. Akcija je upriličena povodom Dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Ovom akcijom novinari i aktivisti hteli su da ukažu na brojne slučajeve nerazrešenih ubistava novinara, praćenja i prisluškivanja, pretnji smrću kao i na napade na novinare među kojima su poslednji tokom inauguracije predsesnika Aleksandra Vučića, a u kojima napadači još nisu otkriveni.

Letke na kojima su navedeni konkretni slučajevi ugrožavanja bezbednosti novinara sa sloganima "Za bezbedne novinare" i "Za slobodne medije" građanima su deljeni i u Beogradu, Novom Sadu, Nišu…

 Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima ustanovljen je odlukom UN 18. decembra 2013. a prvi put je obeležen 2. novembra 2014. godine, povodom prve godišnjice ubistva francuskih novinara Žislena Dipona i Kloda Verlona, koji su ubijeni prilikom izveštavanja u afričkoj državi Mali.

Inače, Međunarodna federacija novinara u svom saopštenju navodi da je od 2014. do danas u 6 zemalja Zapadnog Balkana (Makedonija, Kosovo, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Srbija) evidentirano je ukupno 380 pretnji i napada na novinare, uključujući dva pokušaja ubistva, oba u Hrvatskoj. U oba slučaja počinoci nisu otkriveni i kažnjeni.  

- Pretnje, napadi i zločini protiv novinara i dalje prolaze nekažnjeno, što rezultira visokom dozom straha, uznemirenja, cenzure i autocenzure među novinarima, što potkopava slobodu medija i pravo javnosti na informisanje, a žrtve prepušta bespomoćnosti. Ubistvo je najteži oblik tih zločina, a svi napadi na novinare koji su nekažnjeni moraju biti javno objavljeni", poručuju iz EFJ-a.