Polaganje testa iz matematike u okviru završnog ispita, koje je bilo zakazano za danas u 9 sati, odloženo je za četvrtak, 20. jun. Učenici će test polagati od 9 do 11 sati, sopštilo je Ministarstvo prosvete.

Ministar prosvete Mladen Šarčević za „Novosti“ navodi da je razlog odlaganja činjenica da je test iz matematike „provaljen“.

– Neko je otvorio rezervnu kesu sa testovima i prodao test iz matematike. Ne znamo gde se to dogodilo, ali to će da utvrdi policija. Biće smena zbog ovoga. Svi će morati policiji da pokažu rezervne kese, pa će se utvrditi gde se ovo dogodilo – kaže Šarčević za „Novosti“.

Najavljuje i da je ovo poslednja godina kada ovakav rizik postoji, te da će od sledeće godine „sve biti digitalno“.

Kaže da su Zavod za unapređivanja kvaliteta obrazovanja i Ministarstvo prosvete dobro uradili svoj posao, ali je „zatajilo“ negde na terenu.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije smatra da je ovim kompletna mala matura dovedena u pitanje, I navodi da je ministar Mladen Šarčević “svoj ispit upravo pao”.

Termin održavanja kombinovanog testa neće se menjati i ispit će biti održan u skladu sa Kalendarom aktivnosti za sprovođenje završnog ispita za školsku 2018/2019. godinu, odnosno, u sredu, 19. juna.

Sve ostale aktivnosti u vezi sa upisom učenika u srednje škole nastavljaju se po utvrđenom Kalendaru.