Pacijenti često imaju mnogo primedbi. Žale se na dugo čekanje zakazivanja na preglede, gužve u čekaonicama, neljubaznost osoblja... Malo ko se pita kako sve izgleda sa druge strane šaltera.

Kragujevčanka Gordana Savić, danas je penzionerka. Godinama je radila kao fakturista u Kliničkom centru Kragujevac. Bila je dve godine i savetnik direktora za ekonomska pitanja i koordinirala rad 138 fakturista u Kliničkom centru.  Posao koji je radila nikome ne bi preporučila, a evo i zašto:

- Telefon vam zvoni milion puta sa pitanjima kako se pripremiti za magnetnu rezonancu sa kontrastom, kada imam zakazano izgubila sam papir, da li radi dr Sanja na dojkama i još hiljadu pitanja. Ne javiš se, jer je ispred šaltera 100 pacijenata. Odmah te zovu iz Direktorijuma da pitaju zašto se ne javljaš, a nikada gosn direktor nije došao da vidi rudnik.

- Čim podignete slušalicu, pacijenti ispred šaltera kuckaju: prekidaj vezu, samo pričaš telefonom.

- Lekar je bog, a ti si miš. Kada te pozove u lekarsku sobu sve ostavljaš i trčiš kao gepard, da se gosn doca ne iznervira. A on ti kaže: evo ti ovaj moj, završi mu odmah.

- Pacijenti sa odeljenja u pratnji medicinske sestre sa istorijom bolesti kao sabrana dela B. Ćopića, dok kopaš po papirima šta treba pacijentu snimiti, sestre nigde. Guraš krevet sa pacijentom dok te ispraćaju salve uvreda: evo opet pobeže.

- Ulaziš kod tehničara koji rade snimanje pedeset puta, a nemaš kao oni dodatak za zračnu zonu.

- Odeš polulud kući, ozračen, sa platom od 26.000 dinara (češće bez - jer te drže neugovorenog, čekaju da se skupe pare od parkinga). Svaki konobar u gradu zaradi više od ove bede, popije kratki espreso i nije ponižen.

- Postoji još nešto jako bitno i tužno. Medicinska sestra koja radi kao fakturista identičan posao kao i ekonomski tehničar, (sede jedno pored drugog) ima platu 37.000,  jer je medicinski radnik.

Ne traćite mladost i pamet ako imate bilo kakvu drugu mogućnost za posao, zaključuje ova Kragujevčanka.